A stressz testi tünetei; az "üss vagy fuss" reakció (Dawson Church: Génjeink csodája)

Amikor felmegy a pumpa, és ami vele jár… a stressz testi tünetei

A képen az „ÜSS VAGY FUSS!” (vagy tettesd magad halottnak…), más néven „Harcolj vagy menekülj!” reakció természetes élettani jelei, a rövid távú stressz testi tünetei láthatók. Mindezt Selye János stresszkutató professzor munkássága alapján, holisztikus orvosi könyvből (Dawson Church: Génjeink csodája) fotóztam ki. Már utaltam erre, főleg a hosszabb távú következményeire Az a fájdalmas izomgörcs a vállainkban… >>> és a Mit üzen? Pánikroham okai… >>> című írásokban is. Az ősembert ez az ösztönös élettani változás segítette gyorsan futni, ezzel pedig megmenekülni a kardfogú tigris vagy a mamut elől. Mert ha pl. nem ment volna fel benne a pumpa, akkor bizony az izmai nem tudtak volna kellően befeszülni és elég intenzíven dolgozni futás közben…

A stressz testi tünetei; az "üss vagy fuss" reakció (Dawson Church: Génjeink csodája)
A stressz testi tünetei; az „üss vagy fuss” reakció (Dawson Church: Génjeink csodája)

Van ennek még néhány, vizsgálatokkal kimutatható jele, amik nincsenek a képen felsorolva. Például STRESSZHORMONOK termelődnek, az IMMUNRENDSZER és a NEMI MŰKÖDÉS KIKAPCSOL. Mert halálveszélyes, fenyegetett helyzetben az életben maradás az elsődleges cél. Azokba a szervekbe megy át a vér, amik ezt segítik. Többnyire ugye a mozgásszervekbe és a keringésbe. Az immunvédelem és a szaporodás ilyenkor másodlagos kérdés.

És az emberi lény tulajdonképpen napjainkban is így működik, csak a fenyegető ragadozó szerepét ma pl a főnök és az anyós tölti be.

És a stressz testi tünetei közül a tünetelnyomó betegségügy mit vizsgál és mit manipulál kémiai úton?

Gyakorlatilag CSAK A VÉRNYOMÁST… És sajnos azt is további romboló módon… Mert amikor valaki az előélete és a környezete miatt folyamatosan veszélyben érzi magát, lobbanékony, akkor a mája valószínűleg nem működik teljesen jól. Túl van terhelve, kiegyensúlyozásra és harmonizálásra szorulna. Az is lehet, hogy felesleges toxinok, például nehézfémek vannak benne eltárolva. A 21. századi fogyasztói társadalmi szemétdombunkon az emberi test nehézfém terheltsége sajnos nagyon is hétköznapi dolog…
És mit csinál a felírt orvosság (vérnyomáscsökkentő pirula)? Tovább terheli a májat!
És mi van a többi tünettel???

Az állandó, folyamatos üss-vagy-fuss reakciós riadókészültség

Többnyire úgy lesz valaki például „magasvérnyomás-beteg„, és nem „folyamatos üss-vagy-fuss-reakció feszültségben élő ember„, vagy „állandó stresszes riadókészültségtől szenvedő egyén” és hasonlók, hogy a többi testi jelzést szépen elbagatellizálják. Mert ha foglalkoznának velük, akkor nem lehetne csak úgy felírni az érintettnek a tünetelnyomó veszélyes hulladékot (ami szépen felborítja neki a természetes élettani folyamatait, emiatt vaskos mellékhatásokat kell átélnie…). Hanem azt kellene mondani neki pl., hogy:

  • Járjon sportolni, csináljon megfelelő testmozgást, mozogja le a zabszemet (akarom mondani, a termelődött stresszhormonjait) a hátsójából.
  • És/vagy járjon valamilyen zsigeri szinten működő stresszoldó – agyalástalanító különleges Mesterpont masszázos kezelésre. Valahogy dolgozza / oldja fel az eddigi élete során begyűjtött feszültségeit, traumáit, stb. amiknek az énvédelmi mechanizmusokkal eltemetett emléke állandó fenyegetettség érzést kelt benne. Nem mellesleg az általános önbizalmát és bátorságát is aláásva…
  • És/vagy változtasson egy számára drasztikusan jólesőt az életén, keressen egy jobb munkahelyet, költözzön el, váljon el, stb.

És így tovább. Valahogy be kell juttatni az üzenetet a tudatalattink lelkivilágában élő automata robotpilótának, a tanult beidegződéseinknek, hogy nincs folyamatos riadó, és nyugodtan lazíthat. Így lesz nagyobb egyensúlyban, harmóniában az emberi lény szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszere, pszicho-neuro-immuno-endokrin rendszere. Mert ezek a rendszerek így egyben értelmezendők, az összefoglaló nevük szabályozórendszer, és csak együtt tudnak jól működni. Bármelyikbe való dilettáns művi belepiszkálás az egészet felborítja.

(Van egy másfajta, nem a májat, hanem a vesét érintő vérnyomástünet is, amit életkarbantartó konzultáción elmondok, ha szeretnéd.)

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük