Iskolai agresszió kezelése: meg kell húzni a határokat (freeimage / lashelle-1-1490416)

Segítség, bántják a gyerekemet! Iskolai agresszió kezelése

Még régebben egy olvasói levélben kértek egy gyerek önbizalomhiányához eloszlatásához ötleteket. Fontos téma, köszönöm a bizalmat és a hasznos témát! A segítségkérő szülőnek az a nehézsége, hogy a középső lánya nagyon „önbizalom-hiányos” és ezért az iskolában sokat bántják, kinevetik, ami a gyereknek és a szülőnek is rosszul esik (a tehetetlenség miatt). A szülő sok mindent elkövetett már, hogy ez ne legyen így, de továbbra sem szálnak le a gyermekéről az osztálytárs lányok. Folyamatosan (naponta) van hozzá egy „kedves” szavuk, és állandóan nevetnek rajta, ami egy idő után bosszantja, de nem szól nekik. Elgondolkodtam rajta, és pontokba foglaltam, hogy például mit is lehet ilyenkor tenni az szülőnek a saját gyerekével (azon kívül, hogy beszél a pedagógussal, a másik gyerekkel, stb.), hogyan lehetséges az iskolai agresszió kezelése.

Visszatölteni a gyereket, tanítani szeretni önmagát

Iskolai agresszió kezelése: meg kell húzni a határokat (freeimage / lashelle-1-1490416)
Iskolai agresszió kezelése: meg kell húzni a határokat (freeimage / lashelle-1-1490416)

Az első, hogy a bántott, érzelmileg – energetikailag lerabolt gyereket először célszerű úgymond feltölteni mindenfélével, ami jólesik neki.

 • Adhatunk neki a saját testi energiánkból egy kiadós, meleg szülői öleléssel (erre biztosan nagyon vágyik).
 • Adhatunk neki energiát táplálékkal is, úgy, hogy a kedvenc ételét készítjük (ez is biztosan nagyon jól fog neki esni).
 • Adhatunk neki úgy is, hogy elvisszük a természet lágy ölére egy kellemes sétára.
 • Vagy átrendezhetjük vele együtt (!) a szobáját (esetleg az egész otthonunkat) például különféle harmonikus térrendezések elvei szerint úgy, hogy számára kellemesebb, feltöltőbb hatású legyen a benne töltött idő.
 • És így tovább. Ő mit szeretne? Hogy mit választunk a feltöltésre, teljesen rajtunk múlik. Amire itt nagyon oda kell figyelni az az, hogy elfogulatlansággal hallgassuk meg a gyerek kéréseit, és kerüljük el az ítélkezést. A „Bezzeg, ha rám hallgattál volna…” és a „Ugye, én megmondtam, hogy ne menj oda hozzájuk…” kezdetű szülői intelmek ilyenkor nagyon károsak tudnak lenni a gyerek önbizalmára. Még akkor is, ha minket ilyenekkel „etettek”.

Iskolai agresszió kezelése: határok meghúzása

A második, hogy ötletelünk a gyerekkel az ő szintjén arról, hogyan tudna mentálisan védekezni a szóbeli szekálások, bántások ellen; hogyan tudná kezelni, őket, azok dacára is egyensúlyban maradni. Azaz, hogy hogyan tudna „visszadobni kenyérrel”, határokat húzni a macerálóknak. Például:

 • Elképzelhet önmaga és a kekeckedő osztálytársak közé egy vastag falat, erős üveglapot, vagy tükröt, amiről lepattannak a sértések.
 • Elképzelheti a nagyszájúakat focilabdáknak vagy más gömbölyű tárgyaknak.
 • Tudatosíthatja magában, hogy a piszkálók épp felsőbbrendű trollt játszanak, ami nem épp etikus, és nem is emberséges, így megalapozott joga van jóóó messzire elkerülnie őket, amíg abba nem hagyják.
 • Bevethet túlzó szarkasztikus kommunikációt is: „Igen, tudom, Ti vagytok a legokosabb, legnagyobb, legszebb, legcsodásabb, leg leg leg … ufók itt a Földön…
 • Esetleg, bár tudom, hogy ez nem a legelegánsabb megoldás, használható az agresszív kismalacok valamelyik fóbiája is a távoltartásukra…
 • És így tovább. Érdemes kreatívnak lenni. Kérdés, hogy melyik fog neki működni…

Az előző pont gyakorlása

Ne csak a fejünket fogjuk (freeimages / teen-935289-m)
Ne csak a fejünket fogjuk (freeimages / teen-935289-m)

A harmadik, hogy játékosan gyakoroljuk vele a második pontban leírt trükköket. Azaz, eljátsszuk, hogy mi vagyunk ő, és ő játssza a szekáló osztálytársak szerepét. Ki mit csinál, mit mond a másiknak? Ebből nagyon sok hasznos és fontos információhoz lehet jutni.

Iskolai agresszió kezelése: stresszoldó kezelés

A negyedik, ha az előbbiek nem váltak be, nem sikerülnek, ha még mindig nagyon bátortalan és önbizalomhiányos a gyermek, ha még mindig bevonzza a kötözködőket, akkor fordulhatunk valamilyen stresszoldó eszközhöz, módszerhez, szakemberhez. Ezekből sokféle van. A napi használatuk mellett változhatnak a tudat alatti gátlásaink, a félelmeink, az önvédelmi képességünk, hajlandóságunk és az önbizalmunk. Hozzájárulhatunk velük az egészséges átalakuláshoz, eszünkbe juthatnak további lehetséges iskolai agresszió kezelési módok. Találjuk meg a nekünk való módszert, eszközt! Gyermek esetében a szülőnek is érdemes őket alkalmaznia. Jómagam például többfajta, szinte mindenki által megtanulható stresszoldó – agyalástalanító különleges Mesterpont masszázsos kezelés >>> gyakorlója vagyok, magamon és másokon is…

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük