Ezt az indián bölcsességet pániknál triplán érdemes megfontolni (forrás: Facebook)

Besok(k)allunk, nem húzunk határokat… Avagy, a pánik lelki okai

Többen kérdezték már tőlem, hogy mik lehetnek a pánikroham, rendszeres és krónikus pánik lelki okai. Nekik el szoktam mesélni egy saját történetet, hogy én ezt hogyan fejtettem meg magamnak, amikor szükségem volt rá.

Pánik lelki okai: kombinálunk? (freeimages / panic-room-3-1315327)
Pánik lelki okai: kombinálunk? (freeimages / panic-room-3-1315327)

Ez az eset olyan 2006 körül történt velem, tehát az írás közzétételének időpontjában már körülbelül 17 éve, amikor 26 éves voltam. Mentem egy szombatra átrakott munkanapon a munkahelyemre, ahol nagyon szerettem dolgozni. A metróban menet közben valami furcsa rosszullét fogott el. Egy perc alatt teljesen leizzadtam, kivert a víz. A szívem zakatolt, mint az őrült, ki is hagyott, azt hittem, mindjárt ledobja az ékszíjat. Szorított a mellkasom is, és hányingerem is volt. Az utolsó pillanatban tudtam előkapni egy zacskót, és kiugrani az egyik állomáson a metróból, és rögtön kidobtam a taccsot. A nagy semmit, mert nem is reggeliztem! Nagyon rosszul voltam, azt hittem, ott maradok. Aztán igyekeztem rendesen levegőt venni, ezzel le tudtam ülni egy padra, és vártam, hogy jobb legyen. Jött a következő második metró, elmentem vele a célállomásra, ott ki a feljáróhoz és leültem a lépcsőre. Közben az járt a fejemben, hogy:

Bakker, mi volt ez????

Pánik lelki okai: agyalunk, kombinálunk, túlreagáljuk, beleragadunk?

Egy pánikrohamnál (vagy ahhoz hasonló tünetnél), ha nem vagyunk elég jóba, elég mély kapcsolatban magunkkal, akkor nem értjük, mit üzen. Nem tudjuk, mi történt velünk. És ahelyett, hogy megfejtenénk a valódi okot, elkezdhetünk agyalni, kombinálni, rágörcsölni, félni, rettegni. Mégpedig saját magunktól, a saját szellemünktől-lelkünktől-testünktől! Mert jaj mi lesz, ha megint ránk tör a rosszullét? Hozzá is kapcsolhatjuk valamihez, például helyhez. Mint amilyen a metró is, ami ugye kicsit félelmetes lehet, főleg a bezártság, a sötétség és a zajok miatt. Mi lesz, ha ilyen lehetetlen helyeken tör ránk, lehetetlen időpontokban? Meg is személyesíthetjük a rohamot, a tünetet, hogy legyen hogyan hívni. Pl. „az én kicsikém, aki időnként megkóstol„. És elkezdhetjük várni a következő pánikot, szépen beleragadunk, és kialakul az, amit pánikbetegségnek neveznek. Vagy itt kóros bezártságérzetnek, klausztrofóbiának, metrófóbiának…

Pánikroham „rejtvény” megfejtése: megállni és kérdezni

Én az előéletem folytán akkor már nem azon a szinten voltam, hogy rágörcsöljek egy ilyen tünetre. Nem kezdtem el félni tőle, nem kapcsoltam hozzá semmihez. Hanem ösztönösen megálltam és kérdeztem magamtól – pedig még nem is használtam az Access Consciousness kéérdéseket >>>

Mi ez? Miből volt túl sok? Kinek/minek kell határt húzunk? Rejtvény módjára meg lehet fejteni, hogy mik a pánik lelki okai, hogy elmúljon
Ezt az indián bölcsességet pániknál triplán érdemes megfontolni (forrás: Facebook)

Mi volt ez?

Ahhoz, hogy leessen a tantusz, a délelőtt végéig várnom kellett. Ugyanis egész szombaton nem akadt semmi értelmes feladatom, végig malmoztam, simán kivehettem volna szabadságot. Ezen révültem is előtte. Mert, bár alapban nem volt semmi különös bajom, viszont kimerült voltam, a szellemem-lelkem-testem fáradt volt, finom jelekkel kérte is magának a kikapcsolódást. De ugye nem akartam szabadságot pazarolni a rövidebb szombati munkanapra, ezért vitéz módjára bementem dolgozni, a minden s szintű egyensúlyomból kicsit kiesve is… Hát tessék, megkaptam, sokkal durvább jelzéssel!

A pániknak sokféle, halmozott oka lehet még, nemcsak lelki… És meglátásom szerint nem igazán „legyőzni”, „leküzdeni” és hasonlókat kell, sokkal inkább MEGÉRTENI és megoldani az okait. Mert akkor fog megszelídülni. És érdemes használni a következő pánik elsősegélyeket is: Elsősegély pánikroham esetén… >>>; és Mit tegyünk pánikroham esetén? … >>> Továbbá csak ajánlani tudom sok szeretettel a stresszoldó – agyalástalanító különleges Mesterpont masszázsos kezeléseket >>> is, én is ilyeneket használok magamon és a környezetemen stressz, szorongás, pánik oldására.

Folytatása következik!

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük