Menstruációs zavar lelki okai: hogy állunk a női jellegű működésünkhöz? Tabu? (freeimages / woman-1434754)

„Disznóvágásos” havibaj? Avagy a menstruációs zavar lelki okai

Ha már az előző írásban (Nehéz teherbeesés okai… >>>) megemlítettem a menstruációt, mint olyan női jellegű működést, amit a keresztcsont pozíciója szintén befolyásolni szokott, maradjunk még mindig a női témáknál. Beszéljünk egy kicsit bővebben a női „piros betűs ünnepekről” is, köztük arról, hogy mik lehetnek a menstruációs zavar lelki okai.

Optimális menstruáció, női jellegű egyensúly, együttműködés a természettel

A női működést a Hold ciklusa irányítja (freeimages / moonlight-1366022)
A női működést a Hold ciklusa irányítja (freeimages / moonlight-1366022)

Először is fontos megnézni, hogy milyen az optimális menstruáció? Olyan, ami testi szinten elég kiszámítható módon érkezik minden hónapban; maximum kisebb, általában elviselhető mértékű méhösszehúzódásokkal és fáradtsággal jár együtt; valamint kezelhető mennyiségű vérzést takar. Stresszreakciós szinten pedig a természetes női jellegű működés elfogadása; a vele összhangban, egyensúlyban, harmóniában létezés; a hozzá való alkalmazkodni tudás tartozik hozzá zsigeri szinten (ez nagyon fontos)! Ilyenkor tudjuk a menstruációt tényleg „piros betűs ünnepnek„, „lányos napoknak„, (régiesen szólva) virágzásnak„, „tisztulásnak„, stb. hívni. És ideális esetben legalább a ciklus elején sikerül tartanunk egy-két viszonylag „Holdkunyhós” napot…

A női ciklus a Holdnak a Föld körüli keringéséhez igazodik. Ahhoz az égitesthez, ami az óceánok vizét is megmozgatja az apály és a dagály révén… Már hogyne tudna hatással lenni például női testnedvek, a vér működésére? Ezt a természeti népek, többek között az indián nők is tudják, ezért náluk a hírek szerint ilyenkor szokás elvonulni egy erre a célra használt kunyhóba pihenni, lazulni. Ez a „Holdkunyhó„. Ők így biztosítják, hogy tudjon a testük dolgozni. Meglátásom szerint erősen megfontolandó a szemléletük, mert a menstruáció egy természetes, a Gondviselés által beprogramozott női jellegű munka a női testnek. Tulajdonképpen egy miniatűr szülés, annak a vérnek a távozása havonta, ami táplálná a babát, ha megfoganna!

Én például ezen témában generációsan elég szerencsés vagyok. A jelek szerint hoztam magammal a női működés automatikus elfogadását. A rokonságomban levő nőknek sincs semmi különösebb problémájuk vele, nem görcsölnek és nem feszülnek rá. Nem csinálnak belőle mumust; nem tabusítják, nem dramatizálják, nem bűnösítik, nem teszik csúnyává, tisztátalanná, bajossá, és hasonlókká – amiket szoktak az elutasító női körökben csinálni vele. Elfogadják, mint a női működés természetes velejáróját. Én is elég kiegyensúlyozottan fel lettem rá készítve. (A gyerekvállalásra már kevésbé, de…)

Működési zavaros menstruáció, életmód és stressz, menstruációs zavar lelki okai

Menstruációs zavar lelki okai: hogy állunk a női jellegű működésünkhöz? Tabu? (freeimages / woman-1434754)
Menstruációs zavar lelki okai: hogy állunk a női jellegű működésünkhöz? Tabu? (freeimages / woman-1434754)

Mit jelent a menstruációs zavar? Számomra minden kellemetlenséget, ami a menstruációnál gondot okoz a mindennapi élet élésében és a fogamzóképességben. Testi szinten például premenstruációs szindrómát (PMS), túl erős vagy túl gyenge menstruációt, rendszertelenséget, erős méhgörcsöket és egyéb anomáliákat. Tehát például a „disznóvágásos” (egy kezelt vendégem nevezte így) vérmennyiség távozása nem tartozik az optimális menstruáció körébe. És stresszreakciós szinten a mindenféle, a természetes női működéssel kapcsolatos feszültség, egyensúlytalanság, diszharmónia, elutasítás, tabusítás sem tartozik bele! Ilyenkor lesznek a női napok ténylegesen „nehéz” napok, „havibaj„, …

Nekem főleg olyan időszakokban akadt problémám a menstruációmmal (például feszültem, görcsöltem, és még isiászom is lett…), átmenetileg, amikor éppen valamilyen, például párkapcsolati jellegű stresszt éltem át. (Nahát, micsoda tünetelnyomó tudormányos véletlen egybeesés…)

Tehát a női jellegű stresszel fontos foglalkozni…

Ajánlott könyvek (a linkekre kattintva meg lehet őket rendelni a Libritől):
Hoppál Bori: Az én testem
https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/tarsadalomtudomany/az-en-testem?p_id=7355
(Vegyes szerzők): Igazi vagy?
https://www.lira.hu/hu/antikvar/pszichologia/alkalmazott-lelektan/igazi-vagy-antikvar-17?p_id=7355

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük