Munkamánia pszichés okai: vegyük észre! (freeimages / busy-businessman-4-1236993)

Duracellnyuszindróma mindhalálig: munkamánia pszichés okai

A mai napig sokszor kapok e-mailben / üzenetben olyan, munkával kapcsolatos „kompromittáló” képeket, mint amit itt is látni lehet a szöveg mellett. Hogy ha nincs jó főnökünk, ha nagyon sokat kell dolgoznunk kevésért, akkor a Leszarom tabletta >>> a zavarra az egyedüli megoldás… El szoktam gondolkodni rajta, hogy akik ezt küldözgetik, vagy csupán lefotóznak egy ilyen kompozíciót, vajon milyen viszonyban lehetnek a munkával (és egyébként a pénzzel is…)? Vajon a munkás túlterhelés bevállalása csak a főnökön múlik, vagy azért a tisztelt munkavállaló is ludas benne valamennyire? Vajon nem munkaalkoholista-e, nem állnak-e fent nála a munkamánia pszichés okai?

Munkamánia tünetei: tízszer tovább tart

Mi nem érdekel: hogy nincs jó munkahelyem? (m.blog.hu/th/theflatearth/image/ leszarom)
Mi nem érdekel: hogy nincs jó munkahelyem? (m.blog.hu/th/theflatearth/image/ leszarom)

Akár tízszer tovább tart… ugye ismerjük ezt az szárazelem reklámot? A médiában azt a példát látjuk, hogy az a jó, ha valami tízszer tovább tart, ha a nyuszi tízszer tovább mozog ugyanazzal az energiaforrással. Ezt az élet- és viselkedési sablont, ha fogékonyak vagyunk rá, magunkra is vesszük. Úgy gondoljuk, hogy ha a szárazelem tízszer tovább tart, akkor nekünk is illik tízszer tovább tartani, jóóóó sokáig dolgozni. Ahogy látom az ismeretségi körömben: napi 5 óra alvással, 4 órás meetingen folyamatosan koncentrálni tudni, a kertben minden egyes nap 3 centisre nyírni és/vagy legyomirtózni a füvet (hogy jól kiszáradjon a talaj, utána pedig muszájból locsolni…), stb. Mindezt sokszor élvezet nélkül, és ezt az egészet leanyagcserevégtermékezni.

Ekkor alakul ki a duralcellnyuszindróma, zombiorobotgépitisz, legalábbis én ilyen módokon nevezem a jelenséget. Néhány évtizeddel ezelőtt sztahanovizmusnak hívták, és a jelek szerint sokaknak még nem sikerült kijönniük belőle… Túlságosan belerögzült az idegrendszerükbe, mondhatni a vérükké vált… Nekem is megvolt vele az elengedési feladatom.

A munkaalkoholizmus tünetei a viselkedésben

A teljesség igénye nélkül még néhány általános példa… nem hatékonyan és nem ésszel és nem örömmel akarunk dolgozni, hanem sokat, nehezet és folyamatosan. Többet, mint amennyit az (ősemberi) agyunk be tud fogadni. Meg akarunk felelni valamilyen külső vagy belső eszményképnek, minden áron. Ennek érdekében mindent bevetünk. Méregerős kávét töltünk be a bendőnkbe naponta háromszor, és még annál is erősebb energiaitalokat tolunk le a torkunkon, és/vagy extra egészségesen élünk. Hogy bírjuk a strapát, hogy tudjunk úgy pörögni, ahogy mi elvárjuk magunktól, vagy ahogy szerintünk a környezetünk elvárja tőlünk. Miközben még racionalizáljuk is az őrült tempót: „majd alszok a koporsóban„…

Sokszor már csak az ostor meg a gyeplő hiányzik a kezünkből!

Munkamánia pszichés okai: ismerjük fel a zavart

Munkamánia pszichés okai: vegyük észre! (freeimages / busy-businessman-4-1236993)
Munkamánia pszichés okai: vegyük észre! (freeimages / busy-businessman-4-1236993)

Ha valaki nagyon-nagyon szeret dolgozni, és az ideje nagy részét végeláthatatlan munkával tölti, még a feltöltődés, a lazítás és a szerettei rovására is, akkor valószínűleg munkafüggőségben, munkamániában, munkaalkoholizmusban szenved. Ekkor a munka hasonló pótcselekvés, mint a dohányzás >>>, eltakar sok rossz érzést, stresszt, szorongást, amit munka nélkül érezne. Azt, hogy zavarban van, nem tud mit kezdeni magával, bűntudata van, ha nincs mit csinálnia. Vagy azt, hogy igazából nem szereti a szeretteivel tölteni az idejét, mert nem érzi jól magát velük. Sőt. A sok munka jól elkendőzi azt a, gyerekkorból származó érzést is, hogy csak akkor értékes, ha sokat / folyamatosan / jóóó nehezet dolgozik. Mert egyébként lusta, haszontalan, semmirekellő naplopó, legalábbis ezt tanulta a szüleitől (akik valószínűleg szintén munkafüggők [voltak], és így önigazolták a saját ügyüket, és a nem munkafüggőket szekálták). És félni kell attól, hogy mit fognak szólni, ha néha lazít is egy kicsit? Például egy különleges Mesterpont masszázsos Access Bars kezeléssel >>>

Folytatása következik!

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük