Kiégés elkerülése táncos kikapcsolódással (freeimages / dancing-feet-1197226-m)

Kell egy kis áramszünet – a kiégés elkerülése érdekében

Kiégés elkerülése táncos kikapcsolódással (freeimages / dancing-feet-1197226-m)
Kiégés elkerülése táncos kikapcsolódással (freeimages / dancing-feet-1197226-m)

Főiskolás koromban egy ideig hétfőn reggel jártam vissza a kollégiumba, mert nem volt túl messze tőlünk, csak a közlekedés volt bonyolult. Viszont, amint megszoktam és megszerettem a kollégista életet, és elkezdtem például társastáncra járni, az utazás már vasárnap délben megtörtént. Ugyanis vasárnap este „edzés” volt, amit nem szabadott kihagyni. Nagyon jó kikapcsolódást, feltöltődést nyújtott nekem. Akármilyen rossz hangulatban, fáradtan, fejfájósan mentem le, az edzés végére mintha kicseréltek volna. Elmúlt a fejfájásom, felfrissültem, felvidultam. Az életmódom miatt, a kiégés elkerülése érdekében égető szükségem volt erre a feltöltődésre!

A negatív embereket érdemes minimalizálni az életünkben

Néha a mai napig, mint egy rossz álom, a fülemben cseng a kötelező érvényű ukáz. Ezt otthon folyamatosan szemrehányó hangnemben megkaptam a korai „lelépésemért”: „Ne menj! Mért mész el? Pihenj, tanulj!” És hiába próbáltam magyarázni, hogy ez a táncóra nekem maga az aktív pihenés; akkora szükségem van rá, mint egy pohár vízre a sivatagban; fontos és nagyon hasznos. A visszafele kommunikáció sajnos nem működött a felmenőim felé. Náluk jó magyar önsanyargató szenvedős szokás szerint nem létezett, nem létezik olyan, hogy élvezni is lehet az életet, és másnak sem akarták ezt megengedni. Ők nem foglalkoztak azzal, hogy a kikapcsolódás, a buli is nagyon fontos (lenne). Így egy idő után már nem is szóltam semmit, csak fogtam magamat és mentem.

Nem tudom, másoknak mi jut arról eszükbe, hogy „Pihenj! Tanulj!„, de nekem nem a jó közérzet. Ha búgócsiga az agyam a sok információtól, és az ágyban fekszem egy képzeletbeli kényszerzubbonyban, és közben a sejtjeim követelik a jogos mozgás, oxigén és élvezetadagjukat, az minden, csak nem szellemi-lelki-testi egyensúly.

Kiégés elkerülése: aktív pihenéssel

A pihenést sokan kizárólagosan úgy értelmezik, hogy ágyban, párnák között, sokszor legális tudatmódosító pirulával (mert máshogy nem megy). Ez elég szűk megközelítés. Az aktív pihenés és kikapcsolódás legalább ilyen fontos. A táncban például az a jó, hogy egyrészt fizikailag az agy vérkeringését élénkíti, ellátja a sejteket oxigénnel és tápanyaggal; másrészt kikapcsolja a gondolatokat. Egyszerűen muszáj nem a munkahelyünk feszült légkörére koncentrálni, hanem arra, hogy nehogy orra essünk a saját lábunkban, mert különben pórul járunk. A biciklizés hasonlóképpen megmozgat, és közben arra irányítja a figyelmünket, nehogy felkenődjünk egy fára az út mentén.

És még lehetne sorolni, mi mindennel sikerülhet elérni ezt a kellemes élettani állapotot az emberi szellemben-lélekben-testben. Például ha egy jó kis kiadós séta után elmegyünk egy stresszoldó – agyalástalanító különleges Mesterpont masszázos Access Bars kezelésre >>>, na az teljesen ki tudja cserélni az ember lányát.

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük