Elalvási nehézség kezelése éjjeli bagoly agyalóknak (freeimages / owl-1408592)

Elalvási nehézség kezelése házilag – gondolat- és agyalástörlés

Elalvási nehézség kezelése éjjeli bagoly agyalóknak (freeimages / owl-1408592)
Elalvási nehézség kezelése éjjeli bagoly agyalóknak (freeimages / owl-1408592)

Ezt az írást egy hozzám egyszer régebben krónikus alvászavarral kezelésre jött vendég és egy, a Facebookon látott rajz ihlette. 🙂 (Ugyan az alvászavarról már írtam az alapok biztosítását tekintve, de a 21. század rohanásában kimeríthetetlen téma.) Most arról lesz szó, hogy (például) hogyan lehetséges az elalvási nehézség kezelése ott helyben, házilag.

Ez a tünet sokszor krónikus túlpörgés miatt jelenik meg: az este érkezésekor nem állnak le, hanem csak mennek, csak mennek, pörögnek tovább a gondolatok a fejünkben. Magyarul, éjjeli bagoly agyalók vagyunk, és mindannyian más témán agyalunk. Például a munkán: hogy ki fognak rúgni, xy kerül a helyemre, mindenki lenéz, stb. Ezen az agyaláson pedig a gyakorlatban nem változtat semmi, ha nem találjuk meg a tünet mögött rejlő igazi okot, és nem a megfelelő szintű eszközzel nyúlunk hozzá!

Mikkel szokás a köztudatban a súlyos agyalás és az elalvási nehézség kezelése?

  • Vegyi anyagokkal, tompító és tünetelnyomó veszélyes hulladékokkal. Ezek nyugtatók, altatók, bevállalva a mellékhatásokat, és az elvonási tünetként az altatókra jellemzően jelentkező centrális lázat és társait.
  • Tudatos lazítással, figyelemeltereléssel, az agyalás elbagatellizálásával. Például relaxálást gyakorlunk, és számolgatjuk a bárányokat a szoba sarkában. Esetleg győzködjük az agyalókánkat, hogy nincs is reális alapja annak, amitől és ahogy parázik. A szívére beszélünk és megparancsoljuk neki, hogy ne agyaljon már. Stb. Ez akár változtathat is a jelenségen, ha elég tudatosak vagyunk. Viszont sokszor olyan, mintha egy láncdohányosnak azt mondanánk, hogy menjen be egy cigarettázókkal teli helyiségbe, de ne gyújtson rá. Mert az éjszakai megállíthatatlan agyalás hasonló függőség, mint a láncdohányzás, és úgy is kell bánni vele.
  • Tanulással. Vagyis beleássuk magunkat az alvás élettanába ától cettig. Milyen szakaszai vannak az alvásnak, mi az a REM fázis, stb. Ez is használhat, de sokszor körülbelül hasonló lehet, mint amikor egy láncdohányosnak adunk két újabb doboz cigarettát… Vagy éppen ahhoz hasonló, amikor a gyermekre vágyó párok már kívülről fújják, hogy mi az a hormonpanel vizsgálat. Ettől vajon összejön a baba? Vajon az alvás élettanának teljes ismerete kellőképpen megnyugtat-e, és támogatja-e az alvás, mint paraszimpatikus folyamat létrejöttét? Vagy esetleg kétélű fegyver: plusz egy gondolattá válik, amit agyalásfüggő alvás-hipochonderként pörgethetünk a fejünkben, ha nem sikerül aludni? „Bakker, már megint nem aludtam eleget, már megint felriadtam a mélyalvásomból, és így most megint egész nap fáradt leszek!
A jó alvás fél egészség (freeimages / forest-sleep-1360585)
A jó alvás fél egészség (freeimages / forest-sleep-1360585)
  • Nyomozással. Egy fokkal talán már jobb, ha például a keleti egészségkultúrából kiindulva kiderítjük, hogy éjjel mely szerveink mikor dolgoznak (epehólyag, máj, tüdő, vastagbél), és ehhez képest mikor ébredünk fel. Mert akkor tudjuk, hogy mivel lehetne foglalkoznunk.
  • Stb.

Rendben van, de hogyan foglalkozzunk vele?

A megfelelő szinten. Az eszem szintjén tudom, de lelkem – tudatalattim – robotpilótám – … szintjén nem, ugye? Tehát, közelítsük meg az idegi-elektromos rendszerünk szintjén a témát! Például a megfelelő módon adjunk hangot az aggodalmaknak is, lehetőleg oldjuk meg őket; ne próbáljuk meg kikapcsolni, elfelejteni, s ezzel lenyomni a mumusokat a mélybe. Ne zárjuk vissza Pandora szelencéjét, hanem semmisítsük meg a tartalmát! Így egészségesebb viszonyt alakíthatunk ki például az elalvással is.

Folytatása következik!

Te is szoktál nehezen el- és visszaaludni?
Milyen gondolataid, érzéseid vannak a visszaalvással kapcsolatban? Min agyalsz? Kérlek írd a hozzászólásokba! Köszönöm!

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük