A stressz tünetei: izomgörcsök itt-ott (freeimages / sombra-1541505)

Az a fájdalmas izomgörcs a vállainkban: a stressz tünetei

Most egy kicsit közérthetően és hétköznapi módon definiáljuk a feszültséget, a stresszt, a szorongást, a pánikot és társaikat. Hogy mi fán is teremnek pontosan. 🙂 Mert ezen szavak egymás szinonimái, ugyanannak a jelenségnek a többféle kifejezése. És azért is szeretném tisztába tenni ezeket a fogalmakat, mert enélkül talán sokan nem értik, hogy minek is kell velük foglalkozni. Hogy mire föl ez a nagy felhajtás. Hiszen azt sem tudják, hogy mi a csuda is az a feszültség, stressz, szorongás, pánik. Nem érthető az sem, hogyan jelennek meg a stressz tünetei az életükben, a testükben. És az sem észrevehető, hogy nekik egyáltalán van „olyanjuk”. Merthogy minden emberi lénynek van, akinek van földi teste.

A stressz tünetei: mi is az a stressz és szorongás? Testi szinten izomgörcs!

A stressz tünetei: izomgörcsök itt-ott (freeimages / sombra-1541505)
A stressz tünetei: izomgörcsök itt-ott (freeimages / sombra-1541505)

Volt régebben egy TV reklám, amiben egy fiatal hölgy felsőtestén rámutattak négy pontra. Hogy a fejfájás oka tulajdonképpen a fájdalmas izomgörcs a váll két oldalán és a halánték két oldalán. (Lehet, hogy mostanában is megy, nem tudom, mostanában nem nagyon nézek tévét.) Nem is sejtik, hogy milyen igazuk van. Csak a rá javasolt megoldásukat (a patikai fájdalomölőt) tartom szerencsétlennek… Mert igen, a fejfájást, és mindenféle fájdalmat (a fogfájást is!) sokszor ez a bizonyos izomgörcs okozza, csak más izmokban. Tekinthetjük stressztünetnek ezt az izomgörcsöt. És ha tényleg meg akarunk szabadulni tőle, akkor nem a fájdalmat kell ölni tünetelnyomó veszélyes hulladékkal, hanem az izomgörcsöt érdemes oldani.

Mitől alakul ki az izmok görcse?

Egy idő után erre sokan maguktól rájönnek… Az élet eseményeire adott egészségtelen berögződésektől, életblokkoló feszültséges reakcióktól, önbizalom romboló feltételezések >>> miatt. Amiket nem életbarát, hanem életellenes módon tanultunk meg a nagyon fogékony korunkban a környezetünktől, felmenőinktől. Hogy mire gondolok? Pl. meglátjuk a főnökünket és görcsbe rándul a gyomrunk – mert azt hisszük, hogy minden főnök rabszolgahajcsár. Ránézünk a kifizetendő számláinkra, és megfájdul a fejünk – mert nem tudjuk, honnan szerezzünk rájuk pénzt. Észrevesszük, hogy rossz fát tett a tűzre a gyerek, és belenyilall a hátunkba az aggodalom – mert nem tudjuk, hogyan hassunk rá, hogy jöjjön le végre a plafonról. Becsönget hozzánk az anyósunk, vagy valaki, akit a hátunk közepére nem kívánunk, és gombóc lesz a torkunkban – mert nem tudjuk úgy elküldeni melegebb éghajlatra, egészséges határt szabni neki, hogy még örüljön is neki. És így tovább. Ezek mind a stressz tünetei!

A stressz tünetei: az üss vagy fuss (vagy tettesd magad halottnak) reakció

Túl sok stressz esetén pánikreakció (Üss vagy fuss! – Vagy tettesd magadat halottnak) alakul ki bennünk. Így működik az emberi lény. Ez dióhéjban azt takarja, hogy az agyból és a létfontosságú szervekből az izmokba pumpálódik a vér, ott kering. Ez automatikus és természetes életben maradási ösztön az agyunk részéről. Az előző földi életünk valamelyikében, amikor ősemberek voltunk, ez a reakció csak rövid ideig tartott. Csakis azt szolgálta, hogy az izmaink erősek legyenek, és el tudjunk futni a mamut vagy a kardfogú tigris elől. Itt a „rövid ideig„-en van a hangsúly. Ha minden nap jött a mamut, akkor a pánikreakció hosszabb ideig fennállt, és az agy meg a létfontosságú szervek hosszabb ideig nem kaptak vért. Aztán működési zavarok jelentek meg rajtuk. A tartós, sokszor észre sem vett izomgörcsből lesz ugyanis a gyomorfekély, a gutaütés, a lumbágó, a pajzsmirigy-tünet és így tovább.

A stressz tünetei: az ősemberi agyunk félelem reakciója (freeimages / mamut-1569808)
A stressz tünetei: az ősemberi agyunk félelem reakciója (freeimages / mamut-1569808)

Az agyunk pedig ma is a fent leírtak szerint működik.

Tehát, ha sokat görcsölünk, stresszelünk, és ebben ágynak esünk, patikai fájdalomölő helyett (súlyos esetben mellett) érdemes (lenne) inkább az izmaink görcsét oldani. Ennek érdekében pedig tanulni és folyamatosan gyakorolni a hétköznapokban is, saját magukon kreativitás növelési, életnehézség megoldási és lazítási módszereket. Hogy jobban tudjanak működni a létfontosságú szerveink, és jobban tudjunk gondolkodni.

Ha ez önállóan nem megy, érdemes kérni szakszerű támogatást a megoldásukhoz, és/vagy használni természetes és életbarát stresszoldó célú eszközöket, módszereket! Például stresszoldó – agyalástalanító különleges Mesterpont masszázsokat >>> Mert a patikai fájdalomölő sajnos csak eltompítja az agysejteket, károsítja az idegrendszert (nem szépen kifejezve agyatlanít). És egészség, valamint józan paraszti ésszel végzett gondolkodási képesség nélkül még kevésbé leszünk képesek megoldani az élettémákat, amik miatt stresszelünk. Ez természetesen csak egy jóindulatú stresszoldó szakemberi javaslat, mindig mindenki saját maga dönt a saját szelleméről-lelkéről-testéről, hogy mit választ…

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük