A mozgástanulások mind hasonlóan működnek, hasonlóan is kezelendők: úszás, tánc, autóvezetés, ... (freeimages / dancing-against-light-2-1524037)

Félelem az autóvezetéstől: ha neked is van, ezeket még érdemes tudnod

(A sorozat 6. része) További lényeges hozzáfűzések az előző írásban: Vezetési félelem leküzdése… >>> részletezett témához. Méghozzá a mozgástanulási folyamat lehetőségeinek tudatosításával… Ha benned is van félelem az autóvezetéstől, lehet, hogy nem mondtak el, és észrevenni sem sikerült néhány alapvető dolgot a tanulásról és az autóvezetésről az eddigi életed során.

Máshogy mozgásoktatás-tanulás, több gyakorlás

Félelem az autóvezetéstől: aludni kell a gyakorlásra! (freeimages / sleeping-1476274)
Félelem az autóvezetéstől: aludni kell a gyakorlásra! (freeimages / sleeping-1476274)

Amikor úszni hordtam az egyik gyerekemet egy kis uszodába, az ottani egyik oktatótól hallottam a következőt. „A legtöbb ember meg tud tanulni úszni, maximum máshogy kell oktatni, és több gyakorlásra van szüksége!” Ezt a megállapítást más tanulási folyamatokra is elvonatkoztathatjuk. Így az következik belőle, hogy a legtöbb ember meg tud tanulni autót vezetni és hasonlókat is – maximum máshogy kell oktatni, és több gyakorlásra van szüksége. Ízlelgessük!

Mozgástanulás, megfelelő kikapcsolódás, agyi információfeldolgozás, rendszerezés

Amikor hastáncra jártam, és tanultunk egy új mozdulatot / táncelemet, és nagyon nem akart sikerülni többünknek sem, azt mondta az oktató, hogy nem baj, majd legközelebb még gyakoroljuk. És láss csodát, legközelebb elsőre sokkal jobban ment, mint legutóbb sokadjára. A magyarázat? Mozgástanulás közben az emberi agynak és izommozgató idegrendszernek egyéniségtől függően is, de szüksége van több-kevesebb információ feldolgozási – rendszerezési időre. A feldolgozás és a rendszerezés a legjobban ALVÁS közben tud végbemenni, ezért nagyon fontos ilyenkor a pihenés. Tehát mindenféleképpen ALUDJUNK RÁ legalább egyet! Mert ami nagyon nem megy ma, az néhány nap múlva, a megfelelő idegrendszeri megemésztési – érlelési folyamat lezajlása, az új tevékenység megszokása után akár gyerekjátékká is válhat. A pihenés közben lelkierőt is gyűjtünk!

Az autóvezetésre ezt is el lehet vonatkoztatni. Ha nagyon erős a félelem az autóvezetéstől; ha nagyon frusztrál, hogy vezetnünk kell; akkor nagyon kis lépésekben haladjunk előre, és hagyjunk magunknak időt a feldolgozásra. Például minden nap egyszer álljunk be az autóval az udvarba. Így a két manőver között van 24 óra, és egy alvás is, van időnk megszokni az újat.

Félelem az autóvezetéstől: ha „belenövünk” az autóba, kevesebb van

A mozgástanulások mind hasonlóan működnek, hasonlóan is kezelendők: úszás, tánc, autóvezetés, ... (freeimages / dancing-against-light-2-1524037)
A mozgástanulások mind hasonlóan működnek, hasonlóan is kezelendők: úszás, tánc, autóvezetés, … (freeimages / dancing-against-light-2-1524037)

Régen szinte mindent úgy tanultak a gyerekek, és ideális esetben most is úgy tanulunk a legkevesebb stresszel, hogy jó sokszor látunk / hallunk / egyéb érzékszervekkel megtapasztalunk egy mozdulatsorozatot másoktól. Aztán egyszer csak már magunktól is megcsináljuk. A Tüskevárban, ami a mai napig az egyik legkedvesebb regényem, így tanult meg Tutajos >>> Matula bácsitól halászlét főzni. Tudom, a halászléfőzés korántsem annyira összetett és halálveszélyes tevékenység, mint az autóvezetés, de… Ezért van a legtöbbször (nem mindig) könnyebb dolguk azoknak, akik úgymond nem teljesen nulláról kezdő vezetők. Az ő gyerekkori környezetükben volt autó, és az utasoknak módjukban állt ellesni, hogy a vezető mit csinál. Hát ha még türelmesen meg is mutatta és el is magyarázta, hogy melyik kallantyú micsoda és hogyan kell működtetni…

Ha az előbb felsoroltak ismerete nem segít, akkor sincs veszve semmi, csak mélyebb lehet az autóvezetési fóbia / „diszdrájvia”, és valószínűleg stresszoldó – „agyalástalanító” különleges Mesterpont masszázsos kezelésre >>> van szükség.

Titi_Suzi A cikk szerzője és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én autóvezetés pánikomat, feszültségeimet is segítettek feloldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akad stresszreakciós nehézséged az autóvezetéssel, és eleged van belőle, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk a blokkjaiddal foglalkozni, hogy megoldódjanak, és Te is átess a ló másik oldalára, és sikerüljön jól begyakorolni és megszeretni az autóvezetést, ahogy velem is történt!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük