Nyelvtanulási tippek: hatékony módszerekkel, kitartóan és türelmesen vigyük végig a folyamatot (freeimages / growing-graph-1236833)

Honvágyam van, mert nem megy a társalgás? Nyelvtanulási tippek

Még egy-két hozzáfűzni való a külföldre költöző, külföldön élő magyarok nehézségeihez. Régebben már írtam a nyelvtanulással és az autóvezetés tanulással kapcsolatos DISZ-ről is, most egy kicsit összekötöm a kettőt. Nem hétköznapi nyelvtanulási tippek következnek; a nyelvtanulási nehézségek csökkentése érdekében…

Különleges, „idegi-elektromos” stresszoldós nyelvtanulási tippek? Hát persze, ide is!

Az EFT stresszoldó - önbizalomnövelő pontjai az arcon, a mellkason és a kézen
Az EFT stresszoldó – önbizalomnövelő pontjai az arcon, a mellkason és a kézen

Tehát, mint már tudjuk, a Magyarországon régebben szokásos, életellenes és stresszeltető nyelvtanítási módszerek miatt is, sok magyarnak akad némi problémája a nyelvtanulással. Az ilyen, esetleges leblokkoló, idegi feszültséggel teli emlékekre remekül lehet az Érzelmi Felszabadítás Technikát is használni. Például a következő stresszoldó – agyalástalanító – önelfogadó (EFT ráhangolódó) mondatokkal, többnyire egyesével:

  • Bár a tanár olyan undok volt velem, hogy majd átszúrt a szemeivel, mégis mélyen, és teljes egészében elfogadom magamat (vagy megpróbálom elfogadni magamat).
  • Bár annyi egyest adott mindenféle mondvacsinált indokokkal, hogy év végén alig tudtam átmenni kettessel, mégis mélyen, és teljes egészében elfogadom magamat (vagy megpróbálom elfogadni magamat).
  • Bár amikor megszólaltam, durván lehordott, hogy milyen butaságot mondtam, mégis…
  • És így tovább, külön-külön. Hogyan szokták még kifejezni ezeket?

Továbbá: meglepő, de a feszültségek feloldása után, a tanulás gyorsítása érdekében akár nyelvtanulás közben is használhatjuk az EFT-t! Úgymond „be tudunk kopogtatni” magunknak kifejezéseket, mondatokat, szövegrészeket is, hasonlóan ahhoz, ahogy én használtam az autó műszerfalánál. (Szimpla szavakat önmagukban bekopogtatni a már leírtak miatt nem ajánlok, habár akár azzal is meg lehet próbálkozni…)

A tanulás szakaszai: alapvető mindennapi pedagógia mindenkinek

Nyelvtanulási tippek: hatékony módszerekkel, kitartóan és türelmesen vigyük végig a folyamatot (freeimages / growing-graph-1236833)
Nyelvtanulási tippek: hatékony módszerekkel, kitartóan és türelmesen vigyük végig a folyamatot (freeimages / growing-graph-1236833)

Ahogy az autóvezetésnél már leírtam, mindenféle emberi tanulásnak 3 fokozata van. Ez a nyelv(újra)tanulásnál is működik:

  • Általában kezdő keretek között indulunk: megismerjük a tanulnivalót, az érzékszerveinkkel (fülünkkel, szemünkkel, …) felfogjuk, feldolgozzuk.
  • Utána a haladó menetben sokat gyakoroljuk; többféleképpen, türelmesen és kitartóan ismételjük; javítgatjuk az előjövő hibákat.
  • És amikor profi szinten jól berögzült az információ az idegrendszerünkbe, már a való életben is használjuk.

Könnyebbségünk, hogy napjainkban a technika nagy segítségünkre van a nyelvtanulásban. Jó tanárok, átgondolt nyelvoktató alkalmazások, hatékony módszerek elérhetők. Ezekből sok az online; így akár több forrásból is tanulhatunk. A modern módszereket tekintve pedig én szeretem a hanganyagokat és a videókat. MOZGÁS: monoton házimunkák (krumplipucolás, felmosás, vasalás, …) közben közben remekül lehet őket hallgatni. A mozgás közben történő tanulásnak vannak további előnyei a mozdulatlanságban (ülés, fekvés) tanuláshoz képest. Például jobb az agyunk vérkeringése, jobban össze vannak kapcsolva az agyféltekéink, és több érzékszervhez tudjuk kötni a tanulnivalót, mert ilyenkor az izmainkban levő mozgásreceptorok, a kinesztézis is bekapcsolódik a tanulásba.

Egy megjegyzés a végére: ha kimegyünk külföldre, ha nem, az idegen nyelvek kommunikációképes ismerete napjainkban mindenképpen erősen hasznos.

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük