Karácsonyi stressz: besok(k)alltam! (freeimages / christmas-2-1435055)

Karácsonyi stressz és besok(k)allás ellen: takarékláng, félgőz

Az egyik előző blog folytatása. Néhány, egyesek számára valószínűleg merész, hagyományborító életbarát tipp, amik nincsenek a köztudatban… Vagyis az életellenes készülődésből, munkából származó karácsonyi stressz ellen józan paraszti ész és némi anatómiai-élettani ergonómia:

Karácsonyi stressz oldása a takarításban

Karácsonyi stressz: besok(k)alltam! (freeimages / christmas-2-1435055)
Karácsonyi stressz: besok(k)alltam! (freeimages / christmas-2-1435055)

Hosszabb távú általános praktikák: jobb lehet naponta takarítani 15-30 percet, mint karácsony előtti néhány napra mindent bezsúfolni. Természetesen vannak olyan munkák, amiket nem lehet több napra elosztani, de amiket lehet, azokat érdemes. Például ha van több darab, sokpolcos szekrényünk, akkor minden nap letörölgethetünk és kiválogathatunk egy polcot belőlük az év folyamán. Így egy idő után elfogy velük a munka, és mehetünk a következőre…

Rövid távú praktikák:

 • Mosás: a 21. században elvileg létezik mosógép és minden szükséges kellék eme házimunka megkönnyítéséhez, érdemes őket igénybe venni. Ha pedig mégiscsak kézzel kell mosni, fontos odafigyelni az egyenes testtartásra. A lavórt egy, a testmagasságunknak megfelelő asztalra érdemes tenni, vagy leülni mellé egy székre. Ugyanis ha derékszögben lehajolva, gyerekméretű bútorokon dolgozunk, akkor a derékcsigolyáinkra a normális nyomásnak a többszöröse hárul, és sokszor így tartva őket garantált a lumbágó. Akkor aztán lehet karácsonykor szaladgálni a reumatológia ügyeletre, és emelni a karácsonyi költségeket a tünetelnyomó betegségügyi kezelőknek fizetett díjjal… (Ha ennél természetesebb, egyszerűbb és hatékonyabb megoldást szeretnénk izomfeszültség okozta hátfájásra, érdemes kipróbálni például a ReCovering Hand craniosacralis kezelést.)
 • Ablaktisztítás: ehhez is léteznek jó ár/érték arányú 21. századi segédeszközök, amik megrövidítik és leegyszerűsítik a munkát, csak fel kell őket kutatni és használni kell… Ha nincs módunk a beszerzésükhöz, kreativitással, furfanggal is könnyíthetünk magunkon.
 • Felmosás: szintén. Nem ergonomikus eszközökkel, derékszögű testtartásban felmosni, a felmosórudat nem a saját testmagassághoz hozzáigazítani plusz egy pont a lumbágónak.
 • Vasalás: dettó. Nem ergonomikus módon, derékszögű testtartásban vasalni, a vasalóállványt nem a saját testmagasságunkhoz beállítani itt is plusz egy pont a lumbágónak.
 • Stb. Ezekhez mind érdemes kérni a család támogatását is akár, ha van.

A konyhaművészetben

Karácsonyi stressz ajándéka: lumbágó (freeimages / backache-1620045, white-christmas-1421697)
Karácsonyi stressz „ajándéka”: lumbágó (freeimages / backache-1620045, white-christmas-1421697)

Hosszabb távú általános praktikák: az ünnep a nagy vendégeskedések, eszem-iszomok és a házi csemegék ideje. Tudom, hogy plusz pénzbe kerül, és hogy a házi jobb, stb. de… A sütési feladatok egy részét egy jó cukrászdára / pékségre / étteremre / egyéb vendéglátóipari egységre is rábízhatjuk. És könnyen lehet, hogy még jobban is jövünk ki az alapanyagokat, a felhasznált energiát és a ráfordított időt összeszámolva…

Rövid távú praktikák:

 • Sütés: Hasonló az előzőekhez. Túl sokat bevállalni, és mindig derékszögben meghajtott testtel kivenni a süteményt a sütőből plusz egy esély a lumbágónak. És annak, hogy a család el fog hízni (ha van).
 • Főzés: dettó.
 • Stb. Szintén hozzájárulhat a család, ha van.

Az ajándékozásban, díszítésben

 • Kreatívkodás gyerekekkel: ezt is lehet végezni egész ősszel a hosszú estéken, nem muszáj az ünnepek előtti néhány napra bezsúfolni.
 • Ajándékvásárlás: nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni és akkor rohanni. Ősz folyamán, sőt, akár egész évben már lehet nyitott szemmel járni, és ha utunkba kerül valami, ami valakinek jó lenne karácsonyra, belefér a tervezett költségvetésbe, és esetleg még akciós is, megvenni. A szekrény tetején a dugidobozban nem kér enni, ellenben megkímél minket némi stressztől. (A cipekedésre szintén vonatkozik a testtartásra leírt fenti javaslat.) És nem mellesleg a 21. század vívmánya, az Internet olykor vásárlásra is használható, akkor nem mi cipekedünk, hanem a futárautó.
 • Ajándékcsomagolás: amikor megvan egy ajándék, és egyedül vagyunk otthon, máris lehet neki a csomagolást intézni…
Az egyszerűsített karácsony is lehet boldog (freeimages / christmas-family-08-1431064)
Az egyszerűsített karácsony is lehet boldog (freeimages / christmas-family-08-1431064)
 • Karácsonyfa beszerzés: érdemes beruházni egy szép kis műfenyőre, ami jó szolgálatot tehet. Hosszú távon kíméli a pénztárcánkat, az időnket és a Természetet is. Egyszer kell megvenni, nem kér enni, sok kis fenyőfa nem hal meg miatta, és nem töltünk minden évben órákat és nem pöfögtetünk el sok benzint a fenyőfa beszerzés miatt… A fenyőillatot pedig gallyakkal, illóolajjal is biztosítani lehet legalább részben. Tudom, hogy nem olyan, mint az élő fenyő, de…
 • Karácsonyfa díszítés: ezt remekül rá lehet bízni a családra, főleg, ha van, és már nagyobbak a gyerekek.
 • Stb. Szintén hozzájárulhat a család, ha van.

A fentieket követve, magunkat takaréklángra helyezve, szeretettel és félgőzzel dolgozva elkerülhető, csökkenthető a szentestei K.O. Tudom, hogy elméletben mondani könnyű, és a gyakorlatban követni már nehezebb. Ezért van például stresszoldó – agyalástalanító kezelés, hogy a szakszerű használata mellett, tudormányos véletlen egybeeséssel a gyakorlatban megvalósítani is (egyre) könnyebb lehessen. 😉 Használjuk őket rendeltetésszerűen.

Természetesen létezik pl. konfliktusos rokoni kapcsolatokból származó karácsonyi stressz is, arról itt írtam >>>

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük