A karcsúság és a tartós fogyás titka a hosszú távú táplálkozási egyensúly - Forrás: Facebook

A karcsúság és a tartós fogyás titka: az élettani táplálkozás!

Karácsony, a nagy eszemiszomok ideje előtt rendszeresen előkerül nálam a testsúly, étrend, étkezés, fogyókúra, fogyás téma. Készítettem is például a túlsúly tudat alatti okaira, a csokoládéfüggőségre, az édesség utáni vágy csökkentésére kopogtatós EFT javaslatot, gyakorlatot… Mert ez lenne a tartós fogyás titka az egyik oldalon, hogy az ételek iránti stresszreakciós sóvárgást csökkentsük. Ez most is aktuális, és ismétlés a tudás anyja, a cikkek itt újra visszalapozhatók, elolvasható: Karcsú Gombóc Artúr? … >>>. Továbbá rendszeresen előjön a Facebookon is egy zseniális kép egy másik túlsúlyos mesehős, Garfield szájából egy nagyon igaz üzenettel, amit meg is szoktam osztani, itt oldalt látható:

A tartós fogyás titka - Forrás: Facebook
A tartós fogyás titka a hosszú távú táplálkozási egyensúly – Forrás: Facebook

„Nem attól hízol, amit Karácsony és Szilveszter között megeszel, hanem attól, amit Szilveszter és Karácsony között!”

És szoktak lenni jelentős túlsúllyal küzdő pártfogoltjaim is, akiknél a súly is komoly lelki zavarokat okoz a hordozóiknak. Ezért foglalkozzunk egy kicsit tovább a fogyás témával!

Életellenes hagyományok + tünetelnyomó betegségügy kontra tartós jó közérzet?

Sokáig nem éreztem magamat hitelesnek abban, hogy támogassak lefogyni vágyó embereket… Mire föl? Én 2 gyerekszülés után is vékony vagyok. Mindig is vékony voltam ezen életemben. Mindig bőven belefértem a legnagyobb normálnak számító 42-es ruhaméretbe a 172 centimmel, soha nem kellett fogyókúráznom. Nem tudom, milyen lehet nekik… Aztán egyszer csak végignéztem a túlsúlyos rokonaimon, és visszaemlékeztem egy döntésre, amit kb. főiskolás koromban, 20 évesen hoztam meg. Igen, azért nem kellett soha fogyókúráznom, mert nem híztam el! Mert többek között szakítottam a rokonsági életellenes táplálkozási hagyományokkal (butaságokkal). Olyan táplálkozási formát követek huszonvalahány éve Szilveszter és Karácsony között, legalább nagyjából, ami nincs benne a köztudatban (vagy éppen a tünetelnyomó tudormányos betegségügyesek általános közellenséget csinálnak belőle). Ami kicsit idegen a magyar mentalitástól, és amiről sok dietetikus le akarna beszélni. De én teszek rájuk, inkább a testem jelzéseire figyelek, mert jól érzem magamat tőle, és még fogyni is lehet vele!

És hogy szerintem mi a tartós fogyás titka, a karcsúság receptje?

Vagyis, hogyan is érdemes Szilveszter és Karácsony között enni? Élettanilag helyesen, úgy, hogy a Testünk szeresse, amire ki van találva. 😉 Mit jelent ez? Nem, nem kell éhezni, de furfangosnak kell lenni. A táplálkozási rendszernek több eleme van, amire oda kell figyelni, ebből néhány:

A tartós fogyás titka 1: odafigyelni a vízfogyasztásra

A (tiszta) vizet >>> étkezések ELŐTT fél órával kell meginni. Akár langyos hőmérsékletben. Ekkor jót tesz a gyomrunknak, hidratálja a nyálkahártyáját és kevesebb lesz az esélyünk a gyomorfekélyre >>>. Étkezések közben és utána nem szerencsés vizet inni, mert felhígítja a gyomorsavat, kicsapja a zsírokat és leállítja az emésztési folyamatot. Ezzel pedig csak úgy rakódnak ránk a zsírpárnák! Étkezés után maximum valamilyen meleg és savasabb folyadékot, például citromos teát, vagy mézes-citromos limonádét szerencsés inni, ha nagyon muszáj.

2: mit mikor eszünk

Az emberi testnek napi szinten 3 periódusa van: 4-12 óra között a méregtelenítés, 12-20 óra között a táplálékfelvétel, 20-4 óra között a táplálék feldolgozás. Mit jelent ez? Például azt, hogy a „reggelizz úgy, mint egy császár, ebédelj úgy, mint egy király, vacsorázz úgy, mint egy koldus” közmondás reggelire vonatkozó intelme egyenes út lehet az elhízáshoz. Egészen pontosan reggelire, a langyos vízivással indítás után (!) könnyen emészthető, és lehetőleg kevés ételt kell enni, például gyümölcsöt. Hacsak nem végez valaki nehéz fizikai munkát délelőtt, mert akkor kell az energia, de… Különben összezavarjuk a testünk méregtelenítési folyamatait, és nem fogja tudni kiüríteni azt, amit ki akar üríteni!

3: mit mivel eszünk

Testkontroll: élettani táplálkozás

Kémhatást tekintve háromféle étel létezik: lúgos (szénhidrátok: pl. a burgonya, a rizs és a kenyér), savas (fehérjék: hús, hal, tejtermékek, stb.) és semleges (zöldségek). És ezeknek megfelelően a testünk is képes többféle kémhatású emésztőnedv kiválasztására: például lúgosra (ez az epe), savasra (ez a gyomornedv), amivel ezeket közömbösíti.

Namármost, minden természetes táplálékot lehet enni. De ha összeeszünk savasat lúgossal, például rántott húst krumplival, akkor adunk magunknak egy jó nagy pofont. Mert a testünk mindenképpen meg akarja emészteni az elegyet, és ezzel megzavarodik: savat és lúgot is termel egyszerre. Ha tanultunk kémiát az általános iskolában, akkor tudjuk, hogy savas és lúgos keveredésekor semleges kémhatás jön létre, és a gyomor tartalma is ilyenné válik… Ezáltal pedig megáll az emésztési folyamat, ami után a test erőlködni kezd. Az emésztés ilyenkor nagyon sok kapacitást igényel, és elvonja a vért és az energiát az agytól! Ez a bőséges étkezések utáni álomkór, kajakóma oka. Ezután pedig rövid távon jön a rossz közérzet és a savkötő tabletták, hosszú távon a gyomorfekély és a túlsúly.

Ellenben ha rántott húst eszünk savanyú uborkával, vagy halat salátával, akkor nem tudunk annyit enni, hogy ne lakjunk jól, és még az alakunkra is vigyázunk vele.

Ezeken kívül lehet mindenféle mentes diétát követni, kinek az egyéni emésztési működési zavarai szerint… És természetesen a minőségi étekkészítési alapanyagok is nagyon fontosak, de ez a természetes élettani ALAP.

Részletesebben érdemes elolvasni a Testkontroll című könyvet! A linkre kattintva megrendelhető a Libritől: http://www.libri.hu/konyv/testkontroll-1-eletero-eletfogytig.html?p_id=7355 Merít belőle a Norbi Update rendszer és a Paleolit módszer is… És azt is tudjuk, hogy a tartós és eredményes fogyásnak, a karcsúságnak több más összetevője is van, például az alvás >>> és a megfelelő testmozgás >>> is.

Aki nem hiszi, járjon utána, próbálja ki! 😉 Akkor is, ha a(z) egész-ségtelen életellenes táplálkozási hagyományok nem ezt javasolják! Mi a fontosabb: a hagyományok, vagy a jó közérzet és a karcsúság?! A témával kapcsolatban további személyre szabott eligazítást például Tervszerű Megelőző ÉletKarbantartó (TMEK) Megbeszélésen >>> tudok adni.

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük