A cél: a megalapozott autóvezetés önbizalom kialakítása, lazán és biztonságosan vezetni (freeimages / car-driver-1430286)

Kezdeti autóvezetés önbizalom a béka hátsója alatt, avagy válogatott régi ügyetlenkedéseim

(A sorozat 4. része) Az eddigi autóvezetési eredményességi beszámolók (hencegés? 🙂 újrakezdő vezetés >>>, vezetés fóbia – haladó vezetés >>>) után, az egyensúly megtartása végett, írok egy kis autóvezetési eredménytelenségi, bakizási beszámolót (szörnyülködést) is. Mert a legtöbb autóvezető életében akadnak olyan bakik, amiknek (a feloldatlan-feldolgozatlan…) emléke utána sokáig kínos az érintett számára, ezzel az autóvezetés önbizalom mélyrepülését is megalapozzák. „Inkább ne is beszéljünk róluk„. Velem sincs ez másként… Viszont nem gondoltam volna, hogy ezeket egyszer majd igazán meg fogom tudni bocsátani magamnak, de még ez is megtörtént. Azt pláne nem gondoltam volna, hogy egyszer nevetni is fogok tudni rajtuk, sőt, el is fogom tudni mesélni őket vicces sztoriként embereknek…

Autóvezetés önbizalom: ha feloldjuk a stresszt, több lesz (freeimages / driving-1462416)
Autóvezetés önbizalom: ha feloldjuk a stresszt, több lesz (freeimages / driving-1462416)

Szerencsére ezen bakik frusztráló utóhatására is lehet dolgozni például megfelelő stresszoldó kezeléssel (is). És azért érdemes, mert, főleg gyakorlatlanként és maximalistaként, sokkal nagyobb jelentőséget tudunk nekik tulajdonítani, mint amekkora valójában van… Ha sikerül a maximalista beidegződésen lazítani, könnyebb lesz a vezetés fóbiát is elengedni. Akkor utólag akár már azt is megláthatjuk, hogy ezek teljesen hétköznapi kezdeti baklövések voltak. Még ennél nagyobb baklövések is teljesen normálisnak számítanak.

Ugyanis az autóvezetés igen bonyolult tevékenység, nagyon sok mindenre kell egyszerre odafigyelni, sok mozgást kell összehangolni, jóval többet, mint például az írás-olvasás tanulásakor. Ehhez a megfelelő idegi kapcsolatoknak, beidegződéseknek ki kell alakulnia, amely folyamat során az lenne a csoda, ha nem tolnánk el soha semmit.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy itt emberéletek és anyagi értékek is kockán forognak. Ha elrontunk valamit, az nemcsak annyi következménnyel jár, hogy kiradírozzuk és újraírjuk az elrontott szöveget, hanem annál sokkal többel.

Ez így összességében abszolút természetes módon együtt jár emelt szintű frusztrációval, leizzadással, remegéssel és hasonlókkal. A legtöbb sofőr átesik rajta kezdő vezető korában. Tehát ha pánikolsz az autóvezetéstől: nem vagy egyedül!

A megtépázott autóvezetés önbizalom ápolásához: hurrá, vizsgázzunk!

Tehát néhány normális kezdeti autóvezetés ügyetlenkedésem… Nekem mondhatni szerencsém volt az autóvezetés oktatással és a vizsgázásokkal is, jó oktatókat és jóindulatú vizsgabiztosokat sikerült kapnom. Ezért az oktatás folyamán nem ért túl sok stressz (akinél ez nem így alakult: stresszoldás különleges Mesterpont masszázzsal >>>!). A KRESZ vizsgát elsőre letettem.

A rutinvizsgától ellenben tartottam, saját meglátásom szerint nem éreztem még eléggé az autót. De az oktatóm úgy döntött, hogy próbáljam meg. Oké… Rögtön utána meg is történt az első igazán emlékezetes autóvezetős baklövésem. 🙂

A vizsgán minden tételfeladatot elég jól sikerült teljesíteni. Szlalomoztam, kerülgettem a bójákat jobbról-balról, lefékeztem a felfestett vonal előtt, stb. izgultam, de örültem… Miután végeztem, egy ideig néma csend volt a hátsó ülésen (ha nincs hír, az jó hír?), a vizsgabiztos adminisztrált, aztán végül megszólalt:

  • Hát, Tímea, ez a vizsga sikerült.

Bfff. Lefulladtam. Úgy leeresztettem, és úgy örültem a nagy meglepetésnek, hogy utána nem voltam képes beállni a parkolóba, ahol a következő delikvens várakozott. Az oktatónak kellett segítenie benne, noha előtte bonyolultabb manővereket is simán megoldottam.

Stresszelek vezetés közben, mert kezdő vezetőként rendőrös baleseti dugóval találkoztam (freeimages / accident-2-1474589)
Stresszelek vezetés közben, mert kezdő vezetőként rendőrös baleseti dugóval találkoztam (freeimages / accident-2-1474589)

A forgalmi vizsga ismérvei alapján simán nem kellett volna 11 évig autóvezetés fóbiámnak lennie. Én, a vidéki születésű, családi autós előzményekkel nem rendelkező lány nehéznek számító terepen, Budán gyakoroltam; ott is vizsgáztam. Tehát bőven akadt alkalmam hozzászokni a strapához. Volt ott minden: sok jobbkezes utca, villamos, lámpás kereszteződések, főút, … Utólag visszagondolva, lehet, hogy szerencsésebb lett volna valami könnyebbel kezdeni… Habár ki tudja. A forgalmi vizsgára mindenesetre sikerült sokkal jobban rákészülnöm lelkileg, mint előtte a rutinvizsgára. És még így is, fogalmam sincs, hogyan, de egész jól ment. Például csak egyirányú utcából balra kifordulásnál nem húzódtam ki balra, de ez ugye csak kellemetlenség, nem veszélyes manőver. Ez a vizsga is meglett elsőre.

Vezetési önbizalom elszáll: baleseti dugó egy veszélyes helyen

A vizsgák után a friss jogsival egy ideig vezetgettem, a képzeletbeli pelenkával a hátsómon. Aztán lett egy nagy ijedelmem, ahol emlékeim szerint megtört a lendületem. Mentünk Pécsre autóval a régi 6-os úton, ami a Duna töltésén halad végig; ahol is baleset miatt a rendőrök elterelték a forgalmat. Vissza kellett fordulnunk.

Itt gyakorlatilag leblokkoltam, lebénultam, egyszerűen nem voltam képes megfordulni a keskeny úton, amit kétoldalt mély árok határolt. Átadtam a kormányt a férjemnek, vezessen ő.

Nem tudom, mitől ijedtem meg jobban: a balesettől, a közlekedési dugótól, a keskeny úttól vagy a rendőröktől, hogy rajtakapnak, hogy milyen bénán vezetek (még…). Valószínűleg ezektől így egyszerre. De nagyjából ezután következett nálam a jó 10 évnyi stresszelős szünet az autóvezetésben.

Folytatása következik!

Titi_Suzi A cikk szerzője és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én autóvezetés pánikomat, feszültségeimet is segítettek feloldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akad stresszreakciós nehézséged az autóvezetéssel, és eleged van belőle, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk a blokkjaiddal foglalkozni, hogy megoldódjanak, és Te is átess a ló másik oldalára, és sikerüljön jól begyakorolni és megszeretni az autóvezetést, ahogy velem is történt!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük