Tériszony feloldása kíméletes kutyaharapást szőrivel (freeimages / cape-creek-bridge-heceta-1560039)

Kutyaharapást kíméletlen vagy szelíd szőrivel: tériszony legyőzése

A sorozat előző részében (Rettegtető – szédítő lépcső, fa, híd… >>>) arról volt szó, hogy hogyan mik a tériszony kialakulásának okai (vannak külső és belső okok is) a tőlük szenvedőknél. Most pedig jöjjön a lényeg, ami az érintetteket a legjobban érdekli, hogy hogyan lehetséges a tériszony legyőzése, leküzdése. Ezt én szerencsésebb szólva szeretem feloldásnak nevezni. Tehát, milyen lehetőségek vannak a fóbiák, a tériszony feloldására. Mert lehetőségek vannak, több is, kíméletlenebbek is, és szelídebbek is!

Tériszony legyőzése kíméletlenebb szembesítésekkel, stresszeltetéssel

Tériszony legyőzése további stresszeltetéssel (freeimages / cape-creek-bridge-heceta-1560039)
Tériszony legyőzése további stresszeltetéssel (freeimages / cape-creek-bridge-heceta-1560039)

Amikor valamilyen súlyosabb fóbiánk, például tériszonyunk van, általában jó messzire elkerüljük a fóbia tárgyát; azaz, azt az élethelyzetet, amikor a tünetek előjönnek. Ha az autóvezetéstől pánikolunk, elkerüljük már a vezetőülésbe való beülést is. Ha a halszálkáktól szorongunk, inkább omega 3 táplálék-kiegészítőt szedünk halfogyasztás helyett. Ha a pókoktól viszolygunk, sikítva szaladunk el egy pók láttán. Ha magasság a rém számunkra, elkerüljük a szédítően magas helyeket, és/vagy becsukjuk a szemünket, és/vagy bekapunk valamilyen tudatmódosító érzéstelenítőt, ha mégis odakerülünk. És így tovább.

Hagyományos szakoldalakon tüneti kezelő szakemberek pont ezeknek a viselkedéseknek a gyökeres, 180 fokos és gyors megváltoztatását javasolják, megfelelő támogatással, biztonsági kísérettel (ez a legdrasztikusabb módszer). Mert úgymond meg kell tanítani az érzékszerveinket, az agysejtjeinket, hogy nem olyan veszélyes a téma, mint hisszük róla, tévedésből félünk tőle annyira. Ezért nézzünk szembe az autóval, a halszálkával, a kutyával, a magassággal és társaikkal, szoktassuk magunkat hozzájuk. Juj! És ehhez vannak enyhítő tanácsok is, magasban például rögzíteni kell a tekintetet egy helyben levő tárgyra, és lehetőleg nem lenézni… Kicsit kíméletesebb egy új módszer, amikor virtuális valóságban, szemüveggel mutatják be a helyzetet az idegrendszerünknek. Szoktak javasolni legális tudatmódosítós kezelést is, de ezt inkább hanyagoljuk, ha jót akarunk magunknak.

Tériszony feloldása szelídebb szembesítésekkel

Tériszony feloldása kíméletes kutyaharapást szőrivel (freeimages / cape-creek-bridge-heceta-1560039)
Tériszony feloldása kíméletes kutyaharapást szőrivel (freeimages / cape-creek-bridge-heceta-1560039)

Nem tudom, hogy az előző pontban leírt módszerek mennyit segítenek egy nagyon súlyos fóbiásnak… Egy enyhébb fóbiánál még működhetnek, de … Én ilyenkor, igazság szerint minden fóbia esetében inkább valamilyen stresszoldó-agyalástalanító különleges Mesterpont masszázsos kezelést, embervillamossági szerelést használnék. Például az EFT-t >>>, aminél kíméletesebbet és hatékonyabbat fóbiakezelésre nehezen tudok elképzelni. Szakszerűen, megfelelő fóbiakezelő technikákkal használva három nagy előnye van hozzájuk képest:

  • Csak a saját képzeletünkre és a saját két kezünkre van hozzá szükség. És természetesen a módszer ismeretére…
  • Lehet úgy használni, hogy már a fóbia tárgyának megközelítése, a viselkedés gyökeres megváltoztatása is könnyebb legyen. Mivel ez nem viselkedés”terápia”, nem csupán a viselkedés megváltoztatását tűzzük ki célul vele, mit sem törődve a bénító tünetekkel; hanem úgymond érzés”kezelés”: a feszültségek, az idegi-elektromos blokkok feloldásán dolgozunk.
  • Ebben is szokott lenni szembesítés, de először csak saját képzeletet használva, és lehet már egy előzetes feszültségcsökkentés után megtenni. Utána szokott csak jönni az éles helyzetben való kipróbálás, hogy sikerült-e teljesen feloldani a tériszonyt.
Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük