A zene és az éneklés jótékony hatásai: ellazulás (freeimages / carolers-1420834)

Lélekemelő muzsika, avagy a zene és az éneklés jótékony hatásai

A zene és az éneklés jótékony hatásai: ellazulás (freeimages / carolers-1420834)
A zene és az éneklés jótékony hatásai: ellazulás (freeimages / carolers-1420834)

Ha már a havas karácsonyi kutyás videónál szó esett róla, hogy mennyire illik az aláfestő zene a kutya mozgásához, ragozzuk még egy kicsit a témát. Nézzük meg, hogy mik a zene és az éneklés jótékony hatásai – ezen cikk (újra)íródásának időpontjában (is) nyakunkon a karácsony, ezért újra különösen aktuális. Némi szakmai háttérrel is, mert amikor az ember lányának olyan szerencsében van része, hogy az egyik gyereke ének-zene tagozatos általános iskolás volt, akkor már a tagozatra való jelentkezésnél felhívták minderre a figyelmet. És ez nem üres iskolareklám. Összeszedtem néhány igazi független tudományos tényt, amit találtam az iskolai rövid felvételi tájékoztatóban és a Neten.

A rendszeres, ritmikus mozgás; a szívhez szóló értékes, jól megválasztott muzsika és az éneklés jótékony hatásai:

Testi szinten megdolgoztatja többek között a tüdő és a mellkasi izmokat, szabályozza a légzést, felgyorsítja a szívverést, amivel javul a szív- és érrendszer állapota.

Lelki-szellemi-környezeti szinten megalapozza, támogatja és fejleszti:

  • a motoros-mozgási készségeket, a fizikai teljesítőképességet, a ritmusérzéket;
  • a koncentrációs képességet, a figyelmet;
  • a verbális-szóbeli képességeket, a nyelvérzéket és a kommunikációt;
  • a szociális-társadalmi kapcsolódásokat, a közösségbe való beilleszkedést;
  • az érzelmi fejlődést;
  • a jó helyesírást, a kognitív gondolkodási képességeket, az olvasást, a logikát;
  • a relaxációra és az életörömre való képességet.

Továbbá patikai pirulák nélkül segít enyhíteni a stresszt és a szorongást, az idegi-elektromos feszültségeket, az agressziót, a fájdalmakat. Mindezek következtében pedig javítja a minden szintű egyensúlyt és harmóniát, és így az egész életre építő hatással van.

A megfelelő ének-zenei nevelés mellékese szokott lenni még az érintettek hozzátartozóinál, hogy minden évben meghívást kapnak valamilyen különleges, gyönyörűséges, lélekmelengető karácsonyi meglepetés produkcióra is. A következő felvétel egy ilyen kóruskoncerten készült, minden karácsonykor megnézem, hasonlóan a kutyás videóhoz. Ott ültem a közönség soraiban, és el nem lehet mondani, hogy élőben milyen felemelő volt az egész előadás, szem nem maradt szárazon. Ez talán átjön a videón:

Harang szól a kis faludban – gyerekektől

Használjuk a saját hangszálainkat (is)!

És ami a fő: a mai modern világban, amikor az Internet kiszolgál minket mindenféle zenével, és a média ontja magából a tehetségkutató műsorokat, elfelejthetjük, hogy nekünk is vannak hangszálaink. Pedig folyamatosan ott nyújtózkodnak a torkunkban, és stresszoldásra, egyensúly – harmónia növelésre is használhatnánk őket saját magunknak! Ha mégsem tesszük, akkor egyre jobban berozsdásodnak, hiszen nincsenek mozgatva, kihagyjuk őket az életünkből.

Itt az ideje, hogy ezen változtassunk, hogy megtornáztassuk egy kicsit a hangunkat, énekeljünk! Mert az éneklés jótékony hatásai a saját hanggal érvényesülnek a legjobban! Érdemes rászokni arra, hogy csak úgy a magunk kedvéért énekelgessünk… További érdekességek olvashatók a témáról egy másik írásomban ide kattintva>>>

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük