Tériszony jelentése: rettegés a magasságtól (freeiamges / ladder-1467047)

Létra, lift, viadukt és hasonló ijesztő rémek: tériszony jelentése

Tériszony jelentése: rettegés a magasságtól (freeiamges / ladder-1467047)
Tériszony jelentése: rettegés a magasságtól (freeiamges / ladder-1467047)

A fóbiákat >>> sorra vevő írásaimban, az autóvezetés fóbia >>> után most a tériszonyt, a magasságtól való túlzott félelmet fogom megnézni. Teszem ezt egyrészt azért, mert egyes források szerint ez a második leggyakoribb fóbia, más néven szorongásos roham az emberek körében. Másrészt pedig azért, mert az írás készülésének időpontjában az ismeretségi körömben, számomra meglepő módon, két olyan érintettről is tudok, akik ugyan tudnak autót vezetni, és alapvetően megy is nekik… Viszont olyan tériszonyuk van, hogy nem mernek átvezetni például hidakon, felüljárókon, viaduktokon. Ezért aztán az ilyen létesítményeket tartalmazó útvonalakat, autópályákat elkerülik. (Hű de körülményes lehet mindig azt variálni, hogy merre közlekedjek, hogy bizonyos helyeket ki tudjak kerülni…) Ezt a jelenséget egy különleges, magasságtól való indokolatlan félelemnek, egy rész-tériszonynak lehet tekinteni, itt ez a tériszony jelentése… Ennél nem a slusszkulcstól és nem a sebességtől szorongunk már jó előre, hanem a völgyhidaktól.

Tehát, ha esetleg ez a kellemetlenség nálad is fennáll, tudd: nem vagy egyedül! (És azt is, hogy lehet rajta egyszerűen, kíméletesen és gyorsan segíteni, bár a köztudatban még nem ismert módon…)

Akrofóbia, magasságtól való erős félelem, tériszony tünetei

Csak az említés szintjén: a fóbiák tünetei minden típusnál hasonlóak. Előre meghatározható konkrét helyzetekben az érintett leizzad, szívdobogása lesz, felgyorsul a pulzusa, légszomjat érez, és halálfélelme is előfordulhat. Ezen kívül szédülhet, émelyeghet, elgyengülhet, cselekvésre képtelenné válhat, mozdulatlanná merevedhet, ledermedhet. Tériszonynál a magasból való lenézéskor jönnek elő ezek a testi jelzések, ami ugye nem szerencsés…

Tériszony jelentése a hétköznapi gyakorlatban

Értelemszerűen akinek ilyen problémája van, erősen akadályoztatva szokott lenni a mindennapi tevékenységeiben. Akár már a házimunkában és a munkájában is (ezért fontos lenne valamit kezdeni vele). Természetesen nem mindegy, hogy a tériszony milyen tevékenységhez kapcsolódik és milyen erős… Ha már a létrára való felmászás is gondot okoz, noha a fizikai kondícióját tekintve sikerülhetne, akkor az érintettnek minden magasban végzett feladathoz valaki mást kell megkérnie, hogy segítsen, helyettesítse őt. És/vagy kreatívan, máshogy, elkerülő segédeszközökkel kell megoldania a műveletet. És/vagy valamilyen trükkel átmenetileg csillapítania kell a túlzott félelmét. Nem lehet biztonságosan és hatékonyan ablakot tisztítani (főképp emeleti lakásokban) függönyt leszedni és feltenni. Nem lehet levenni a dobozt a beépített szekrény felső polcáról, villanykörtét kicserélni, és így tovább.

Magasságtól való erős félelem: a viadukton sem merek átmenni (freeimages / bridge-2-1215851)
Magasságtól való erős félelem: a viadukton sem merek átmenni (freeimages / bridge-2-1215851)

Ilyen háttérrel a pályaválasztási lehetőségek is szűkítettek. Nem lehet a foglalkozásunk például takarító, villanyszerelő, szobafestő, tetőfedő, plakátragasztó, gyümölcsszedő-betakarító, bolti eladó – hiszen ott is pakolni kell a felső polcokra a raktárban, az eladótérben. Nem igazán tudunk lenni liftkezelők vagy utasok sem, legalábbis a nyitott (építőipari geda) vagy üvegoldalú (bevásárló-központos) liftekben nem. (A teljesen zárt oldalú liftekben egy másik fóbia szokott előfordulni: a bezártságérzés – klausztrofóbia, a rettegés zárt helyeken, azt is hasonlóan lehet feloldani, mint a tériszonyt…) És nehezen lehetünk kamionvezetők, hiszen ők naponta akár több völgyhídon is átgurulnak; ráadásul már a jármű maga is jóval magasabb, mint egy személyautó. És az idegenvezető / túravezető hivatást sem nekünk találták ki, ha rendszeresen kilátóba vagy hegycsúcsra kell felkalauzolni a turistákat…

A továbbiakban szó lesz egy kicsit a kialakulási okairól és feloldási, „leküzdési”, „legyőzési” lehetőségekről (egyszerű, kíméletes, gyors: az EFT >>>).

Folytatása következik!

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük