Saját "bogarak" feltérképezése: önbizalom növelés (freeimages / whats-this-creature-called-113953-m)

Mindenkinek van valami bogara – instant önbizalom növelés

Régebben láttam egy műsort a tévében. Arról szólt, hogy minden ember bogaras valamennyire. Gondoltam, írok róla pár sort, önbizalom növelés céllal, hiszen szoktunk a mások által csúfolt bogaraink miatt is stresszelni és szorongani, önbizalom hiányosan nem elfogadni magunkat. Pedig valószínűleg minden embernek van valami olyan tevékenysége, amit megszállottan szeret csinálni.

Saját "bogarak" feltérképezése: önbizalom növelés (freeimages / whats-this-creature-called-113953-m)
Saját „bogarak” feltérképezése: önbizalom növelés (freeimages / whats-this-creature-called-113953-m)

A megszállottság elég furcsán is megnyilvánulhat. Például múlt hétvégén hallottam, hogy egy hölgyemény nagyon szeret udvart söpörni. De otthon nem söpörhet, mert a férjének előkelő állása van, és hogy néz már az ki, hogy a feleségét meg „alantas” munkában, söpörni látják az utcán? Így a söprési mániáját a lányánál élheti ki. Ott egyáltalán nem baj, ha az udvart, utcát söpri, mert a kutya sem ismeri őt, és már lehet önbizalma seprés közben is…

A hölgyeménynek a bogara tulajdonképpen egy hasznos bogár, mert a környezete tisztán tartását támogatja.

Az én káros és hasznos bogaraim, az én önismeretem?

Nálam a rendrakás a nagy favorit, illetve a méricskélés. Ezt a két bogaramat például a munkában (rendszerszervezés) és a hobbimban (varrás) is tudom hasznosítani. A harmadik nagy bogár a szellemi-lelki-testi-környezeti életkarbantartás >>> (gondolom, ez észrevehető …). És van még természetesen káros bogaram is: olykor túlságosan elveszek a részletekben, és nem fejezek be dolgokat…

Úgy vélem, hogy célszerű megkülönböztetnünk hasznos és káros bogarakat a viselkedésünkben, érzelmeinkben, gondolatainkban. A hasznos bogár olyan valami, ami az épülésünket, a kiteljesedésünket szolgálja, és az emlegetése, erősítése felhasználható önbizalom növelés céljára. Ha valamiben tehetségesek vagyunk, és azt néha túlzásba is visszük. A káros bogár pedig az, ami rombol minket: a dohányzás, a játékszenvedély, stb. És persze az is, ha Napóleonnak képzeljük magunkat, és éppen nincs jelmezbál. Ezt inkább gyengítsük, ha lehet.

Önbizalom növelés: elfogadni a hasznos bogarakat

Nagy feladat lehet nekünk, hogy megtanuljuk elfogadni és értékelni a saját hasznos bogarainkat, és természetesen mások hasznos bogarait is. Legalább ilyen nagy feladat, hogy a káros bogarakat elfogadjuk és feloldjuk, persze mindenki a magáét.

Témához kapcsolódik az egyik kedvenc dalom, aminek a videója itt látható:

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük