Mit csináljak ha honvágyam van? Foglalkozz az esetleges lehúzó bűntudattal is (freeimages / pupils-rope-pull-1251109)

Mit csináljak ha honvágyam van? Biztos, hogy valóban honvágy?

Az előző írás további folytatása… Mert ahogy született nálam az EFT-s honvágyenyhítő sorozat, főleg a külföldön élő magyaroknak szánva, közben együttéreztem velük, beleéltem magukat a helyzetükbe, és egyre mélyebb gondolatok jöttek. És az is szöget ütött a fejembe, hogy a honvágy, amit érzünk, sokszor nem is honvágy lehet, hanem inkább (túltolt) bűntudat, lelkiismeret furdalás. És hát mit csináljak ha honvágyam van (ami esetleg inkább bűntudat)? Oldjuk fel ezt a honvágy-bűntudatot is például Érzelmi Felszabadítás Technikával

Mögöttes, „kulturált”(?) kapcsolati „szokások” a honfitársakkal

Mit csináljak ha honvágyam van? Foglalkozz az esetleges lehúzó bűntudattal is (freeimages / pupils-rope-pull-1251109)
Mit csináljak ha honvágyam van? Foglalkozz az esetleges lehúzó bűntudattal is (freeimages / pupils-rope-pull-1251109)

Évek óta olvasható a neten egy szereotípiás történet arról, hogy hogyan szokásuk egymáshoz viszonyulni nagy általánosságban egyes országok állampolgárainak, legyenek éppen a Földön bárhol. Erre való utalásokat egyébként a napokban egy Ausztriában élő magyar Facebookos szakmai oldalán is olvastam…:

Lucifer revíziót tart a pokolban, megfelelően gondoskodnak-e az ördögök a rájuk bízottakról.
Az első kondér alatt vígan lobog a tűz, a kondér mellett egy tábla:
NE MÁSSZ KI!
Lucifer kérdésére az ördög így felel:
– Ezek itt a németek. Szófogadóak, betartják a szabályokat.
A következő kondér is mintaszerű, ám tábla helyett itt egy géppisztolyos őr áll.
– Ezek itt az oroszok. Ha valamelyik megpróbál kimászni, az őr a géppisztollyal visszakényszeríti.
A harmadik kondérnál is minden stimmel, de Lucifer felvonja szemöldökét:
– Nem látom az őrséget, és tábla sincs.
– Ide nem is kell, ezek a magyarok. Ha egy megpróbál kimászni, a többi visszahúzza.

Mit csináljak ha honvágyam van? Oldjuk a kóros bűntudatot

Tehát, ha könnyedébben élek a magyar honfitársaimnál, ha gördülékenyebben alakulnak a dolgaim, mint nekik, akkor lehet, hogy lehúznak engem is. Nehogy már nekem jobb sorom legyen. Még akkor sem, ha bőven letettem ezért valamit az asztalra, amit akár ők is le tudnának tenni – ha mást nem, jó helyzetfelismerést és eredményes nyelvtanulást.

Ilyenkor szokott lenni némi bűntudat a lehúzottaknál, akik a Nyúlcipő tablettát választották. Mégis, hogyan merészelem magamat jobban, jól érezni egy másik országban, amikor másoknak olyan rossz? És ez a lehúzás, bántalmazás, abuzálás, gonoszkodás, lélekmérgező kapcsolat sokaknál nemcsak össznépi szinten, hanem már a gyerekkori családjukban, rokonságukban is megnyilvánul. Így a legfogékonyabb időszakban, jó mély zsigeri szinten tud beépülni az idegrendszerünkbe, mint „egész-séges”(nek tűnő) bánásmód; és ott is marad, amíg fel nem oldjuk. Erről már írtam: Amíg az én házamban laksz… >>>, Mérgező szülő felnőtt korban… >>>

Szumma szummárum, a kóros bűntudattal is fontos foglalkozni. Viszont ezek már mélyebb szintek, és messzire tudnak vezetni. Ezért hozzáértő kezelő kíséretében, szép fokozatosan érdemes őket kibontani. Ennek támogatásához lehetséges bevezető stresszoldó – agyalástalanító – önelfogadó (EFT ráhangolódó) mondatok például (egyesével lehet őket is kopogtatni):

Az EFT stresszoldó - önbizalomnövelő pontjai az arcon, a mellkason és a kézen
Az EFT stresszoldó – önbizalomnövelő pontjai az arcon, a mellkason és a kézen
  • Bár mégis hogyan érezhetném jól magamat, amikor nekem otthon kellene lennem, de itt vagyok, és mégsem otthon, mégis mélyen, és teljes egészében elfogadom magamat (vagy megpróbálom elfogadni magamat).
  • Bár várnak haza és én csalódást okozok, mégis mélyen, és teljes egészében elfogadom magamat (vagy megpróbálom elfogadni magamat).
  • Bár azt sugallták, hogy cserbenhagytam őket, és ezért bűntudatom van, mégis mélyen, és teljes egészében elfogadom magamat (vagy megpróbálom elfogadni magamat).
  • Bár azt mondták, hogy úgysem fog nekem sikerülni külföldön megélni, mégis…
  • Bár nincs hozzá elég önbizalmam, hogy boldoguljak, mégis…
  • És így tovább. Hogyan szokták még kifejezni ezeket? Itt is mindegyikkel külön-külön foglalkozunk.

(Még mindig) Folytatása következik!

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük