Néhány stresszoldó pont a kézen az EFT-ből

Mit tegyek, hogy jobban menjen a vezetés? Íme egy „Mátrixos” módszer

Mit tegyek, hogy jobban menjen a vezetés? Ez is egy lehetőség a megjegyzésre... Forrás: Facebook, Matshedisho Malebana oldala
Mit tegyek, hogy jobban menjen a vezetés? Ez is egy lehetőség a megjegyzésre… Forrás: Facebook, Matshedisho Malebana oldala

(A sorozat 9. része) Ezen írásnak más tanulási-tanítási témákban, például pedagógia weboldalakon azt a címet is lehetne adni, hogy Mit tegyek, hogy jobban menjen az olvasás / az írás / a számolás / …?. De most csak „Mit tegyek, hogy jobban menjen a vezetés?” lesz. Mert az előbb felsoroltakkal kapcsolatos problémák tanulási nehézségekként >>> is értelmezhetők, és gyakran mind egy tőről fakadnak: valamilyen blokkoló stresszreakciókból. Közülük azt fogjuk megnézni, hogy mi van akkor, ha valaki nagyon intenzíven stresszel az autóvezetéstől. Mi van akkor, ha vezetés fóbiája (amaxofóbiája >>> – kóros, beteges, irreális rettegés) és/vagy „diszdrájviája” (vezetési képtelensége – az én elnevezésem szerint) van. Ezek miatt aztán esetleg még azt is elszabotálja, hogy elkezdjen gyakorolni, mint ahogy anno én is tettem 11 évig (Újrakezdő vezetés… >>>)… Hiszen akkor sokszor át kell élnie egy számára nagyon-nagyon frusztráló és idegkimerítő helyzetet. És olyankor a gyakorlás nem is elég. Mert ez az állapot nem azonos a rutintalansággal!

Mi a DISZ? Amikor valamit nem sikerül megtanulni / megcsinálni sehogy sem

Amikor elkezdtem, illetve újrakezdtem a vezetést, úgy össze voltam zavarodva a vezetőülésben, hogy azt sem tudtam, fiú vagyok-e vagy lány, melyik a bal lábam és a jobb kezem. Oké, nőből vagyok, de… Így mégis hogyan figyeljek az autóra, az útra és a forgalomra? Egyébként általánosságban női mivoltomhoz képest szokatlanul jól tudok például térképről tájékozódni, sasszemem, jó szemmértékem és térlátásom van, mindig is az volt. De ezek az alap képességeim a volán mögé beülve valahogyan mind elpárologtak… Azért, mert ez már egyfajta DISZ: „minden valamire való képtelenség” volt. Ez egy tartós dolog, vakfolt, agyi – idegrendszeri elektromos biztosíték lekapcsolódás, elakadás, amikor csak egy tevékenység bizonyos részei nem mennek, és nem múlik el gyakorlással.

A DISZ-nek különféle konkrét típusai léteznek, amiket tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknél szoktak vizsgálni:

  • olvasási képtelenség – nehézség: diszlexia,
  • írási képtelenség – nehézség: diszgráfia,
  • számolási képtelenség – nehézség: diszkalkulia.
  • és így tovább, ezért én az autóvezetési képtelenséget saját jogon elneveztem „diszdrájviának„.

Mitől alakulhat ki a DISZ?

Legalábbis az a DISZ, amiről én beszélek… Sokszor valamilyen stressztől. — Például ha egy érintett családjában egy iskolás betű tanulása idején történik egy haláleset, az akkor átélt sokkélmény (feszültség) hozzákapcsolódhat nála ahhoz a betűhöz. Később pedig az a betű mondhatni egy „sín” lesz a számára, ami emlékezteti őt akár tudat alatt is a korábbi traumára. Ebben a stresszes, elakadt, agyi – idegrendszeri biztosíték lekapcsolódott állapotban pedig képtelen lehet felismerni a betűt a szövegben. — És ennél súlyosabb, mélyebb, halmozódott stressz is állhat a DISZ-ek mögött. Például amikor az érintettnek környezete folyamatosan rombolja az önbizalmát, bántalmazza: sokszor nevezi például butának, ügyetlennek, bénának.

De akkor mi a megoldás?

Mit tegyek, hogy jobban menjen a vezetés? Ez Neonak is tetszene…

Néhány stresszoldó pont a kézen

Az én esetemben stresszoldó – „agyalástalanító” különleges Mesterpont masszázsos kezeléseket >>> használtunk, több megközelítéssel is:

  • Egyrészt egy kineziológus kolléganőmmel tisztítottuk a testem idegi-elektromos rendszeréből a korábbi általános önbizalom rombolásból fakadó elakadást, zavart. Legalábbis az autóvezetést érintő részét.
  • Másrészt mondhatni „bekopogtattam”, be is mutattam” az idegi-elektromos rendszeremnek az autó műszerfalát. Betápláltam, rögzítettem az a stresszoldó beviteli meridiánpontjain keresztül, mint a Mátrix című filmben Trinity fejébe és idegrendszerébe a helikoptervezetést (csak éppen Trinity-nek valószínűleg nem volt DISZ-e, csupán rutintalansága). Nézd, kedves bal lábam, ez itt a tengelykapcsoló pedál („kuplung”), neked ezt kell nyomogatnod. Nézd, kedves jobb lábam, ez itt a fékpedál, ez pedig a gázpedál. Ha előbbit megnyomod, lassul az autó; ha az utóbbit, akkor pedig gyorsul. És kedves jobb kezem, itt a sebességváltó kar, ezt a bal lábammal egyszerre kell kezelned. És itt vannak az ablaktörlő karok, és kedves bal kezemnek, az irányjelző karok, …
  • És így tovább. Mindennek már 9. éve. Ha mindezt szakszerűen és kitartóan végezzük, tuti siker!
Titi_Suzi A cikk szerzője és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én autóvezetés pánikomat, feszültségeimet is segítettek feloldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akad stresszreakciós nehézséged az autóvezetéssel, és eleged van belőle, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk a blokkjaiddal foglalkozni, hogy megoldódjanak, és Te is átess a ló másik oldalára, és sikerüljön jól begyakorolni és megszeretni az autóvezetést, ahogy velem is történt!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük