A gondolat teremtő ereje: megjelenik a jegesmedve (freeimages / polar-bear-1-1229704-m)

NE gondolj egy jegesmedvére! Avagy a gondolat teremtő ereje

A gondolat teremtő ereje: megjelenik a jegesmedve (freeimages / polar-bear-1-1229704-m)
A gondolat teremtő ereje: megjelenik a jegesmedve (freeimages / polar-bear-1-1229704-m)

Annak ellenére, hogy nagyon sok forrásból hallom, hogy azt, amit szeretnénk elérni, megvalósítani, amit várunk a másiktól, a lehető legpozitívabban célszerű megfogalmazni és elképzelni, a mindennapi életben azt tapasztalom, hogy ez nem olyan egyszerű. Legalábbis sok ember annyira hozzá van szokva a negatív megfogalmazáshoz (a „nem, ne” szavak használatához), bele van ragadva ezekbe a mintákba, hogy nem megy nekik az odafigyelés. Nem figyelik, mit hogyan mondanak. Pedig ezen rengeteg múlik, mert a gondolat teremtő ereje tényleg nagy.

A gondolat teremtő ereje: a KÉPzelet

Vegyük például a címben szereplő mondatot, amit Barbel Morh: Rendeld meg az Univerzumtól >>>! című könyvében olvastam (nagyon vicces és találó). Tehát, „Ne gondolj egy jegesmedvére!” (Vagy egy bálnára. Vagy egy papucsállatkára. Vagy egy…) Eszünkbe jut ilyenkor az említett állat, előttünk van az állat KÉPE? Igen? Valószínűleg soha életünkben nem gondoltunk olyan intenzíven egy jegesmedvére (bálnára, papucsállatkára, …), mint most! Vajon miért?

Azért, mert az agyunk a „Ne” szót figyelmen kívül hagyja, mintha ott sem lenne, és a mondat többi részére összpontosít! Mert így működnek az agysejtjeink, a KÉPzeletünk.

Hogy milyen szerepe van ennek a hétköznapi életben? Nagyon is sok bonyodalmat okozhat.

A gondolat teremtő ereje minden nap

Például, ahogy sétálok az utcán, és van egy nagy pocsolya, amiben a gyerekek előszeretettel dagonyáznak, az anyukák halálra rémülve rohannak utánuk:

  • „NE menj bele a pocsolyába!”
  • „NE vizezd össze magadat!”
  • „Jaj, NE locsolj, mert csupa sár leszel!”
  • „Jaj, ne mássz fel, mert le fogsz esni!”
  • Stb.

És így tovább.

Persze, a gyerekek azt csinálják, amit várnak tőlük… Illetve amit NEM várnak tőlük.

Ha ezeket a felszólításokat megnézzük, bennük van az a RÉMKÉP cél, amit az anyukák valószínűleg NEM szeretnének elérni: az, hogy a gyerek belemenjen a pocsolyába, összevizezze magát és csupa sár legyen. És/vagy leessen valahonnan és megsérüljön. Ilyenkor elgondolkodok, hogy tudat alatt az anyukának esetleg erős mosási kényszere lehet, és ezekkel az utasításokkal éri el azt, hogy a gondolat teremtő ereje révén plusz mosnivalót generál magának, amivel hasznosnak érezheti magát

Fogalmazzuk meg máshogy, CÉLTUDATOSAN!

A közös cél: tisztaság ÉS boldog gyerek (freeimages / wellies-1-1057169-m)
A közös cél: tisztaság ÉS boldog gyerek (freeimages / wellies-1-1057169-m)

Ha nem vagyunk mosáskényszeresek, azaz időt és energiát akarunk magunknak spórolni, akkor gondolkodjunk, révüljünk, gyakoroljunk együtt egy kicsit! Hogyan lehetne ezeket a kéréseket máshogyan mondani a gyereknek, hogy a kívánt viselkedést érjük el vele?

Szerintem (én általában ilyen szavakat használok):

  • KERÜLD KI a pocsolyát! Megegyeztünk, hogy csak gumicsizmában mehetsz bele.”
  • „Szeretném, ha vigyáznál a ruhádra és tiszta maradna.”
  • KAPASZKODJ!”
  • Stb. Ezen a téren az egyik „kedvencem” a prevenció, a megelőzés szavunk. Mit is előzünk meg? A betegséget! Tehát benne van a háttérben a betegség, mint lehetőség, amitől félni kell. De mi lenne, ha az igazi célunkról, az egészségről beszélnénk, erre koncentrálnánk, például karbantartás célzattal?

Így kicsit más, nem?

Ajánlott könyvek:
Barbel Mohr: Rendeld meg az Univerzumtól! >>>
Esther és Jerry Hicks: Salamon beavató meséi >>>

Ha sehogy sem sikerül céltudatosan megfogalmazni a kívánt dolgokat, akkor nagyon sok stressz lehet tudat alatt, ami miatt érdemes stresszoldó – „agyalástalanító” különleges Mesterpont masszázsos kezelés(eke)t >>> igénybe venni.

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük