Függőségek okai: szeretethiány (freeimages / a-bit-of-love-3-1188438)

Amikor nem megy az elengedés: az életellenes függőségek okai

Függőségek okai: szeretethiány (freeimages / a-bit-of-love-3-1188438)
Függőségek okai: szeretethiány (freeimages / a-bit-of-love-3-1188438)

Olyan kocsi után áhítozunk, amely nem vesz fel minket? Engedjük el! Az egészségünket károsító emberi kapcsolatban vergődünk hosszabb ideig? Engedjük el! Ezt szokták mondogatni nekünk. De sajnos van olyan, hogy nem megy az elengedés. Ezt az állapotot szaknyelven függőségnek nevezzük. A függőség során valamit pótolunk valami mással, mégpedig egy igazi dolgot egy hamissal. Ha nincs igazi abból, amire szükségünk lenne, akkor többnyire a hamishoz folyamodunk. Mert ezt a megküzdési stratégiát tanultuk a felmenőinktől, a környezetükből, és a szükség, a hiány az nagy úr. Ezek a hamis pótlékok lehetnek építők vagy rombolók. És átmenetileg vigaszt nyújthatnak ugyan nekünk a szeretetéhségünkben, de csak átmenetileg. Hosszú távon pedig függővé válhatunk tőlük. És az ilyenek csak akkor múlhatnak el végleg, ha a függőségek okai meg vannak oldva!

Építő és romboló függőségek, és a mértéktartás

Nem létezik olyan ember a földön, akinek ne lenne valamilyen kisebb-nagyobb építő vagy romboló függősége. A függőség néhány típusa kimondottan az életünket szolgálja. Függünk a levegőtől, hiszen nélküle nem tudnánk élni. A víztől is, hiszen nélküle szomjan halnánk. Az ételtől szintén, hiszen nélküle éhen halnánk. Függünk az otthonunktól, hiszen nélküle ki lennénk téve az időjárás viszontagságainak. És így tovább. A zavar ott szokott kezdődni, amikor valaki olyan dologtól vagy dolgoktól kezd el függeni, vagy olyan mértékű lesz a függőség ami nem az életben maradását szolgálja, hanem rombolja az életét, életellenessé válik. Ilyen esetben a függővé vált ember már nem tud mértéket tartani. Például túl sokat eszik. Vagy láncdohányzik. Esetleg halálra dolgozza magát.

Nekem is van(nak) némi függőségeim. Például szeretek dolgozni, és fontos nekem a munka. :). És néha erőteljes rendrakási mánia tör rám. De hosszú távon egyiket sem szoktam túlzásba vinni. Figyelek az egyensúlyra.

Az életellenes függőségek okai: tudat alatti feszültségek

Függőség lelki oka: szeretetéhség, tankolni kell (freeimages / gas-station-863438-m)
Függőség lelki oka: szeretetéhség, tankolni kell (freeimages / gas-station-863438-m)

Ezért nem tudják őket igazán elmulasztani, mert ezt figyelmen kívül hagyják!!!: hogy a függő embernek van valamilyen tudat alatti kínzó, rossz érzése, hiányérzete, sóvárgása, feszültsége, stressze, szorongása, amelyet valahogyan csökkenteni kell, különben úgy érzi, megbolondul. Ez a stressz és feszültség a függőség oka, és nagyrészt a gyerekkorunkból származik. Gyakori az olyan embereknél, akik azt bizonygatják, mint az egyik kedves levélíróm, hogy: „Engem tisztességes családban becsületesre, dolgosra neveltek, soha senkit nem bántanék, és mindenkinek csak segítek, ha tudok…” Nos, ez valószínűleg így igaz, de gondolt-e már arra, hogy e mondat mögött mekkora fájdalom és lemondás lehet? Miről kellett lemondania az ilyen embereknek? Mert ilyenkor a gyerek természetes érzelmi igényeit a rokonságukban valószínűleg nem elégítették ki. Nem tanították meg őket az érzelmeiket kezelni, kifejezni sem (hiszen erre a szüleik sem voltak képesek).

És lehet, hogy olyan dolgok történtek a függőségtől szenvedőkkel (például bántalmazás), amelyekre ők jelenleg nem is emlékeznek, mert az agyuk az önvédelmi mechanizmusával elzárta előlük a fájdalmas emléket… hogy megkímélje őket a szenvedéstől. A fájdalmas emlék(ek) azonban ott motoszkál(nak) a tudatalattijukban és követelik a saját jussukat, a szeretetet, hogy figyeljenek oda rájuk…

Ezért van az is, hogy a dohányosok nem figyelnek oda a saját stresszes, szorongó érzésükre. Nem tudatosítják, nem kezelik azt, hanem automatice nyúlnak a cigaretta után >>>. Mert ezt a mintát látták: lehet hogy a szülők maguk is függők voltak.

Folytatása következik!

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük