D vitamin stressz ellen: napfényfürdő boldogság (freeimaes / sun-girl-1377414)

Nyár- és napfényfürdő boldogság: D vitamin stressz ellen

Vannak bizonyos tápanyagok, amelyeket ha megfelelően fogyasztunk, közvetlenül oldják a stresszünket, javítják a hangulatunkat. Ezzel pedig segítenek szellemi-lelki-testi-környezeti szinten egyensúlyban maradni. Ilyenek például a magnézium (B vitaminnal), az omega 3, a C vitamin. És józan ésszel belegondolva, ilyen a D vitamin is. Ugye ezt a, tulajdonképpen hormont, alapesetben nyáron, melegben, világosban, a napfény hatására termeli (és használja is!) sokat a testünk. Érdekes, hogy nyaranta nőnek a legtöbbet a gyerekek… vajon azért, mert akkor kapja a testük a legtöbb D vitamint a napból? Optimális esetben… Mindenesetre nyáron érdemes sokat lenni a friss levegőn, mert alig akad olyan élettani folyamat a testünkben, amihez ne lenne szükség a napfényvitaminra. Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt. Többek között ugye a csontok épségéhez nélkülözhetetlen. És csak ép csontokkal tudunk aktívak lenni (nyáron többet). Passzívabb, búskomor (tünetelnyomó betegségügyi leánykori néven depressziós) és szorongó emberek szervezetében kevesebb D-vitamin találtak egyes kutatások… Ezért hasznos a D vitamin stressz ellen.

Ha süt a nap, élettanilag közvetlenül jobb a kedvünk

D vitamin stressz ellen: napfényfürdő boldogság (freeimaes / sun-girl-1377414)
D vitamin stressz ellen: napfényfürdő boldogság (freeimaes / sun-girl-1377414)

… hacsak nem lettünk félrekondícionálva, nem működünk életellenesen fordítva, és nem vagyunk napfóbiások. Sajnos napjainkban sokan kórosan rettegnek a naptól, mégpedig többek között azért, mert tünetelnyomó szemléletű orvosi körökben túltolták a napfény káros hatásaival való riogatást. Pedig ha minden steril laboratóriumi műanyagságot beveszünk, amit a tünetelnyomó szemléletű fehér köpeny mond, akkor nyáron sem kap a testünk elég D vitamint. Például azért, mert józan ész nélkül, a testünkre és a természetes ösztönünkre való odafigyelés nélkül kenjük magukra a (ráadásul kémiai, nem fizikai fényvédős) naptejet. Vagy mert nyáron is a szobában kockulunk… Aztán pedig a strandokon úszik a víz tetején az emberek bőréről leoldódott naptej, és járunk a fehér köpenyeshez hangulatjavító receptért…

Pedig csak a leégés az, ami nemkívánatos, amit lehetőleg el kell kerülni. Ha pedig már megtörtént, megfelelően kezelni.

Én az előbbiek miatt, és mert a napfényből nemcsak D vitamint kapunk, hanem sok más jóságot is, kifejezetten szoktam napfürdőzni, amikor nem éget a nap. Amennyit jólesik. Nyaranta például főleg hétvégéken reggelente kiülök a keleti teraszunkra rövid időre. Először csak 10 percre, aztán 20 percre, és így tovább. Fokozatosan szoktatom magamat a naphoz; közben pedig molyolok valamit, például varrok. Ha már éget a nap, ha már nagyon melegem van, és épp felforrni készül az agyvizem, akkor bemegyek a házba, és/vagy védem magamat világos és vékony vászonruhával, szalmakalappal. Kertészkedés közben szintén így teszek.

D vitamin stressz ellen: mivel télen is aktívak vagyunk, szedni kell

Ha téli álmot aludnánk, mint a medvék, akkor télen valószínűleg kevesebb D vitaminnal is beérné a testünk. De mivel nem így van, télen is szükségünk van a csontjaink épségére; ezért szükséges a D vitamin pótlása. Ezt táplálékkal vagy táplélék-kiegészítőkkel, valamilyen dobozba zárt rész-napfény szedésével tudjuk biztosítani. A legújabb, igazi tudományos kutatások szerint a D vitamint K2 vitaminnal és A vitaminnal együtt érdemes bevinni, mert ezek szorosan együttműködnek a sejtjeinkben. (Fontos apróbetűs megemlíteni való, hogy a K2 vitamin és a patikai vérhígító pirulák nem szokták egymást szeretni…)

Ha megfelelően szedjük a D vitamint, akkor annak közvetve is szokott lenni idegrendszer tápláló, stresszoldó hatása. Például jobban működik tőle a testünk, munkaképesebbek vagyunk, ami miatt nem, vagy kevesebbet kell aggódnunk a munkahelyünk és az anyagiak miatt…

Létezik „sötétségvitamin„, sötétség passzivitás tápanyag is, ez lenne a melatonin. Ez is egy hormon. Többnyire akkor termeli a testünk, ha kellő ideig félhomályban, sötétben vagyunk. Alapvetően szükséges az éjjeli regeneráló, önhelyreállító nyugalmunkhoz… A melatoninnak a D vitaminnal egyensúlyban kell(ene) lennie a testünkben.

D3-K2-A vitamin: az egyik legjobb minőségű magyar táplálék kiegészítő https://wisetreenaturals.hu/etrendkiegeszitok/d3-k2-a-vitamin-csepp/?atid=145
Nem mindegy, hogy milyen minőségű a D vitamin… És ha nincs elég a táplálékban, erre a képre kattintva az egyik legjobb minőségű magyar táplálék kiegészítőből lehet kedvezményesen rendelni!

A WiseTreeNaturals magyar cég további kedvezményes termékei erre a linkre kattintva tekinthetők meg: https://wisetreenaturals.hu/etrendkiegeszitok/?atid=145 >>>

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük