Erre biztos emlékezni fogsz! A játékos nyelvtanulási technikák hatásosak (skeleton-study-1-1423858)

Nyelvérzék, papír, tudás: játékos nyelvtanulási technikák előnyben

Tehát az előzményekben: A (nyelv)tanulás, mint mumus… ott tartottunk, hogy a többféle tanulási nehézség létezik, amelyeknek saját szakmai nevük is van. A nyelvtanulási nehézségek, amiket ezek alapján el lehet nevezni „diszlangiának”, nagyon meg tudják nehezíteni az életünk megfelelő menedzselését. Többek között a számunkra megfelelő munkahely megtalálását is. Ezért most egy kicsit megnézzük, hogy milyen lehetnek ezen zavarok hátterében, és milyen nyelvtanulási technikák segítségével lehet ezeket megkerülni feloldani, megszüntetni.

Nincs nyelvérzékem = sok elszenvedett trauma a nyelvtanulással kapcsolatban (?)

"Nincs" nyelvérzékem, mert stresszeltetve tanítottak? (freeimages / scan-yourself-1435908)
„Nincs” nyelvérzékem, mert stresszeltetve tanítottak? (freeimages / scan-yourself-1435908)

Vajon sok embernek miért nincs se nyelvtudása, se nyelvvizsgája? Például olyan tényezők miatt, mint amilyen nálam akadtak az orosz nyelvoktatásban (nem mindenhol így nyilvánul meg, tanárfüggő a dolog), a poroszos tanítási stílust alkalmazó orosztanárnőnknek köszönhetően. Aki otthon felejtette a nyelvkönyvét, ő rögtön egyest adott neki. És szikrákat is szórt a szeme, gyanítom, ha tehette volna, még körmöst is osztogatott volna. Nála a feledékeny, szétszórt gyerekeknek volt a legrosszabb, akiket ezzel nyilván ki is pécézett magának célpontnak…

Ilyen stresszeltető, traumatikus körülmények között az agysejtek nem tudnak ellazulni, és nem fogják, illetve nagyságrendekkel nehezebb nekik megjegyezni a tanulnivalót. A tanulás élménye összekapcsolódik a lelki terrorral!

Hab a tortán, hogy arra vonatkozóan is kaptunk ettől a tanárnőtől tanácsot, hogy hogyan ne hagyjuk otthon a nyelvkönyvet: miután hazaértünk a suliból, pakoljunk be rögtön másnapra, és ha lesz másnap orosz, nézzük meg, hogy bent van-e az orosz. Aztán, ha elmentünk a nagymamához, és hazaértünk, nézzük meg, hogy bent van-e az orosz. Aztán vacsora után is nézzük meg, hogy bent van-e az orosz. 🙂 Kész agyrém. 🙂 OK, egy alkalom után nekem elegem lett, és azt gondoltam, hogy engem nem fog lóvá tenni. Egyszer megnézem, hogy bent van-e az orosz, aztán ha mégsincs bent, majd ráfogom a nyuszira, hogy kivette a táskámból. 🙂

Szerencsére az én ezen életemben csak egy főnyi, nyelvet (az oroszt) tanító pedagógus játszott katonai kiképzőtisztet. Leírom a teljes történetemet az iskolai nyelvtanulásról (ha esetleg van rá érdeklődés), az okulás végett:

Nyelvtanulási technikák: kezdeti szétforgácsolódás…

A koromnál fogva abba a generációba tartozom, akik a rendszerváltáskor voltak általános iskolások. Így aztán több nyelvet is tanultam már tíz éves koromtól kezdve: 4 évig oroszt (lásd előzőek), aztán 2 évig németet. Nyolcadikos koromban pedig a számítógépes továbbtanulási irány miatt szakkörön angolt is. (Ez utóbbit azóta is napi szinten használom, a német pedig visszaköszön vendégként.) Utána a középiskolában és a főiskolán végig angol volt terítéken – különféle módokon és tanárokkal. Angolból van középfokú nyelvvizsgám, Rigó utcai, ami az egyik leginkább „szivatós” típus. 🙂 Ezt a vizsgát nagyrészt a középiskolai osztályfőnökömnek köszönhetem (legalábbis a szóbeli részét). Nagyon aranyos tannéni volt és elég jól is tanított, megszerettette velünk az angolt. Nála például nem(csak) szavakat tanultunk, hanem egész mondatokat, sőt, szövegrészeket is. Mert a szótanulás borzalom, önmagukban a szavakat nem lehet megjegyezni, csak valamihez kapcsolva!

Nyelvtanulási technikák: hogyan lehet papírt szerezni tudással?

Erre biztos emlékezni fogsz! A játékos nyelvtanulási technikák hatásosak (skeleton-study-1-1423858)
Erre biztos emlékezni fogsz! A játékos nyelvtanulási technikák hatásosak (skeleton-study-1-1423858)

De még így is nagyon meglepődtem, amikor első nekifutásra meglett a szóbelim, mert írásban érzem magamat jobbnak. Ha egy külföldi leszólít az utcán, hogy igazítsam el az úticélja felé, bizony még ma is le szoktam izzadni, habár általában megértem, mit szeretne. Az írásbelim elsőre nekem sem sikerült. Másodszorra pedig úgy lett meg, hogy egy főiskolás iskolatársam javasolta nekem: magoljam be a Kis angol nyelvtan című könyv tartalmát szóról szóra, mert neki így lett meg az írásbelije. Oké, ezen ne múljon, rosszat nem fog tenni, bemagoltam. (Mint ahogy írtam feljebb, minimum egész mondatokat és szövegrészeket érdemes memorizálni, itt ez teljesült is!)

Pár hónap múlva nekem is meglett az írásbelim. És nem utolsósorban, sokat fejlődtem és nagyon jól szórakoztam tanulás közben, mert ez a könyv igen humoros és szellemes. Reform nyelvtanítást csinál, élmény volt!

Azóta pedig sok víz lefolyt a Dunán. Manapság már mobilos nyelvoktató alkalmazások léteznek (kedvencem a Mondly), és a nyelvtanárok közül sokan online oktatnak videókkal, képekkel, magazinokkal és mindenféle hasonlókkal. Tehát igen széles a lehetőségek skálája, már az ingyenes – olcsó körökben is.

Tanulság: nyelvet tanulni (is) csak játékosan, élményszerűen, szórakoztatva és szeretettel érdemes! Csak így lehet eredményes a tanulásunk! Szerencsére ezt napjainkban egyre többen, egyre több nyelviskolában ismerik fel.

Ha pedig a nyelvtanulási traumák emléke még mindig és végképp akadályozza annak a fránya nyelvérzéknek a megmutatkozását, érdemes valamilyen stresszoldó – „agyalástalanító” különleges Mesterpont masszázsos kezelést >>> használni.

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük