Nyuszika és a pesszimizmus okai (freeimages / rabbitbuny-1270140-m)

Önbizalom-romboló feltételezések 1 – a pesszimizmus okai

Nyuszika és a pesszimizmus okai (freeimages / rabbitbuny-1270140-m)
Nyuszika és a pesszimizmus okai (freeimages / rabbitbuny-1270140-m)

Valószínűleg elég sokan ismerjük azt a tanmesét, amelyikben a nyuszika nem tudja otthon lenyírni a füvet, ezért elmegy a farkashoz a fűnyíróért… Útközben pedig azon morfondírozik és agyal, hogy a farkas vajon kölcsönadja-e a fűnyírót vagy sem. Aztán a végén győz a pesszimizmus, és a nyuszika, amikor a farkas ajtót nyit, csak annyit mond neki, hogy: „Tudod mit, farkas, b@szd meg a fűnyíródat!” ?

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a nyuszika miért gondolta azt, hogy a farkas nem fogja neki kölcsönadni a fűnyírót… Induljunk ki abból, hogy a farkassal előtte még nem voltak negatív tapasztalatai… Vajon milyen előélete lehet nyuszikának, miket tanulhatott a gyerekkori környezetétől, a felmenőitől és a kultúránkból önmagára és a többi élőlényre vonatkozóan? Miért érezte a világot sötétebbnek, mint amilyen az valójában?

Pesszimizmus okai: mit tanultunk magunkról?

A nyuszika önmagáról valószínűleg ilyeneket tanulhatott:

 • nem érdemlem meg
 • értéktelen vagyok
 • gyenge képességeim vannak
 • buta vagyok
 • szerethetetlen vagyok
 • stb.

Pesszimizmus okai: mit tanultunk a világról?

A világról pedig ilyeneket:

 • a világ veszélyes
 • az emberek (farkasok) mind irigyek
 • kicsi vagyok hozzá képest
 • nem fogom tudni kezelni azt, ha elutasít
 • nem tudok vigyázni a fűnyírójára
 • úgysem hallgat meg engem senki sem szívesen
 • mindenkinek a terhére vagyok
 • stb.

A nyuszikának ezek az önmagáról és a világról alkotott pesszimista feltételezései egyes nézetek szerint a negatív énkép részei. A nyuszikát sokszor búskomorságba (tünetelnyomó betegségügyi leánykori elnevezéssel depresszióba) taszítják, útját állják az emberi kapcsolatai kiegyensúlyozott és harmonikus kialakításában. Valamint megakadályozzák őt abban, hogy, ha az emberi kapcsolataiban külső inzultus éri őt, akkor megfelelően kivédje azt, szigorúan meghúzza a határokat a tolakodóknak.

Csalódások hamis nézetek miatt

Pesszimizmus: ránk ragadt sapka? (freeimages / hat-2-1196970-m)
Pesszimizmus: ránk ragadt sapka? (freeimages / hat-2-1196970-m)

Az önbizalom romboló, nem reális feltételezések alapban kétfajták lehetnek: túlságosan pozitívak és túlságosan negatívak. A túlságosan pozitív naiv feltételezések miatt szoktunk olykor pórul járni – hiszen jobbat feltételeztünk, jobbat vártunk, mint ami bekövetkezett. A túlságosan negatív feltételezések pedig szép kis stresszt csinálnak nekünk, hiszen félelmet keltenek bennünk egy olyan dologgal kapcsolatosan, ami nem is olyan rémes.

Akár pozitívak, akár negatívak, a pesszimizmus okai, az egészségtelen és hamis feltételezések sokszor nagyon sokan vannak és keményen bele vannak épülve az idegrendszerünkbe, tudat alatt. Legalább annyira, mint ahogy a baseball sapka ráragadt / odanőtt Vujity Tvrtko koponyájára. 🙂 Még azt sem vesszük észre, hogy a mi fejünkben vannak, és nem a másik emberben. Elég melós dolog is lehet észrevenni és megváltoztatni őket. De nem reménytelen a helyzet, nyitottság, kommunikáció és stresszoldó – agyalástalanító különleges mesterpont masszázsos kezelések >>> szakszerű használata szükségeltetik hozzá. 🙂

A téma folyt.köv. az önbizalomromboló optimista feltételezésekkel…

Rólad milyen, a valóságnál pesszimistább dolgokat feltételeztek? És most vajon  milyen, a valóságnál pesszimistább dolgokat feltételezel magadról és a világról?

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük