Honvágy ellen: szeretni a helyet, ahol vagyunk (freeimages / travel-teddies-series-no-362063-m)

„Otthonrosszullét” csillapítás: honvágy ellen különleges módon

Ezen írás első verziója 2013-ban készült el. Most, 2024-ben, 11 évvel később újra előveszem és frissítem, mert sajnos aktuálisabb, mint valaha… Még mindig a külföldön élő magyarok fogják a legnagyobb hasznát látni, hogy az egészségtelen mértékű, túlzott, kóros honvágy ellen alkottam EFT ráhangolódó mondatokat és egy rövid EFT gyakorlatot. Ezzel szeretnék hozzájárulni ezen belső hiányérzet, sóvárgás csökkentéséhez.

Egy kis makacs tabudöngetés: honvágy ellen megértéssel

Honvágy ellen: szeretni a helyet, ahol vagyunk (freeimages / travel-teddies-series-no-362063-m)
Honvágy ellen: szeretni a helyet, ahol vagyunk (freeimages / travel-teddies-series-no-362063-m)

Elöljáróban, bevezetésképpen valószínűleg kemény tabukat fogok felrúgni egy felvetésemmel, és sokan nem fognak érte szeretni. Mert ugye Magyarországon a depressziót az iskolában is tanítják >>>. Ennek keretében azt is tanultuk a (kicsit búskomor és panaszkultúrás) magyar irodalomból, hogy „… áldjon, vagy verjen sors keze, itt élned-halnod kell”. Azaz, élned-halnod, összeszorított foggal, ökölbe szorított kézzel, akár nyomorogva, nélkülözve, boldogtalanul is, ha belegebedünk is. Megengedve, hogy bántalmazzanak és semmibe vegyenek. Mert ez az egyetlen abszolút vitéz, magasztos, nemes, dicsőséges, értelmes és hasonló magyar tevékenység. Ha külföldi gyerekek potyognak az égből, akkor is ki kell bírni, nem szabad meghúzni a határt, nem szabad életrevalónak lenni. Különben ránk fogják, megszólnak, hogy hazaárulók vagyunk (nem mellesleg ez is egy bántalmazás…).

Aztán elő szokott ferdülni, hogy ez az embertelen nagy önsanyargató hazafiság mégsem sikerül, mert az emberi lény lelkivilágunknak nem igazán esik jól. Mert például a haza helyett saját magunkat árultuk el vele, és valami másra, emberségesebbre, szeretet-teljesebbre vágyunk… Akkor még mindig lehet menni a sarki nyugdíjfolyósítóba a folyékony tudatmódosító búfelejtőket legurítani a torkunkon, vagy lehet falni vigasztaló csokit…) És ehhez makacsul tartjuk is magunkat. 😉 A hazaszeretet szenvedősen kínlódós és fájdalmas dolog. (?) Vagy esetleg:

Otthonszenvedés? Otthonrosszullét? Otthonfájdalom?

Az előbbi fejtegetés a jelek szerint nem áll túl messze a valóságtól, legalábbis a nyelvi kifejezéseket alapul véve. Mint kiderült számomra, a honvágy angolul „homesickness”, azaz „otthonrosszullét„, németül pedig „heimweh„, azaz „otthonfájdalom„. 🙂 És a rosszulléteknél, fájdalmaknál a legtöbbször van stresszreakció is, amit érdemes oldani. 😉

Nekem a fentebb leírtak ellenére az a célom, hogy lehetőleg maradjunk józanok, és mindenki érezze a lehető legjobban magát a bőrében. Emellett tevékenykedjen valami olyat, amit a legjobban szeret, lehetőleg ott, ahol éppen van. Ezért a kóros mértékű honvágy kezelése fontos feladat! 😉 Mert ha Magyarországon azért vagyunk frusztráltak, mert az emberek olyanok, amilyenek; és ország kátyúban van (még); külföldön pedig azért, mert állandóan sóvárgunk és hazaköltöznénk (az előzőek ellenére), és belegebedünk a honvágyba, akkor abból nem lesznek boldog emberek és jobb világ. 😉 És véleményem szerint hon-hű magyarok lehetünk úgy is, hogy aktuálisan éppen máshol tesszük a dolgunkat, ha világot látunk. 😉 Tehát húzzuk ki a láthatatlan szálakat, amik extrém módon a Kárpát-medencéhez kötnek, hogy sikerüljön a gyönyörűséges Föld bolygó más tájain is gyökeret ereszteni, barátságos otthont teremteni, ha szükséges.

Folytatása következik!

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük