Aki akar, talál megoldást - alvászavarra is (freeimages / bedroom-1189015-m)

Pozitív életszemlélet: nem kell beletörődni – aki akar, talál megoldást

Sajnos sokszor tapasztalom azt, hogy ha valakinél van valami olyan alapvető életviteli nehézség, ami nagymértékben rontja az életminőséget, akkor az érintett ezt hivatalos, „hozzáértő”(nek tűnő) emberek sugallatára elfogadja. Úgymond „megtanul vele együtt élni„. Méghozzá úgy, hogy nem teszi fel a kérdést, ami egy pozitív életszemlélet lenne, hogy muszáj-e ennek így lennie, vagy tudunk-e valamit változtatni a helyzeten? Nem kihívásként, megoldandó feladatként, megfejtendő „rejtvényként” fogja fel a nehézségeket, hanem amikor panaszkodásra kerül a sor, beszáll abba a versengésbe, hogy ki tud több katasztrófát felsorolni, kinek van nagyobb nyűgje.

Aki akar, talál megoldást, aki nem akar, talál kifogást

Ezt az idézetet egy merített papír könyvjelzőn olvastam először, rögtön a szívembe is zártam, és vásároltam belőle néhányat. És a kifogásokat eredményesen megtaláló embereknek elmesélem – olykor magamnak is. 🙂

Milyen kifogásokat szoktunk találni? (kicsit szarkasztikusan)

 • Már az ókori görögök is…
 • Ez a hagyomány (és ha valami beteges hagyomány, akkor érte nyilván muszáj a kútba ugrani)…
 • Ezt nem lehet megoldani…
 • Ez öröklődik, genetikus, és a gyilkos gének a legnagyobb determináló urak az életünkben, előlük nincs menekvés…
 • Nem tehetek róla, az emberevő mikrobák orvul megtámadtak…
 • Nincs más választásom…
 • Nem tudok elmenni…
 • Nem tehetek mást…
 • Nincs kedvem…
 • Kiszúrtak velem…
 • Stb.

Aki akar, talál megoldást – életbeli példa

Aki akar, talál megoldást - pozitív életeszemlélet alvászavarra is (freeimages / bedroom-1189015-m)
Aki akar, talál megoldást – pozitív életeszemlélet alvászavarra is (freeimages / bedroom-1189015-m)

Egy kisgyerek több éves koráig háromóránként felkel éjszaka szopizni. Ez bármilyen felnőtt számára embert próbáló feladat, hogy minden egyes éjszaka háromóránként megszakad az alvása. Ha hosszabb ideig fennáll a helyzet, előbb-utóbb zombivá válik a szülő. És ekkor már tényleg lesz ok panaszkodni, mert megnő például a balesetveszély, nem fogja tudni gondosan végezni a munkáját, stb. stb.

Aki akar, talál megoldást, itt is! Pozitív életszemlélet – megoldásközpontú életszemlélet

Én a mostani ismereteim birtokában biztosan nem fogadnám el a helyzetet. Ugyanis három lehetőség mindenképpen van:

 • A gyerek alaptermészete rossz alvó. (Bár ezt nem tartom nagyon valószínűnek, mert az álmatlanságot stressz, szorongások vagy egészségtelen alvási szokások szokták előidézni.) Ekkor nem nagyon van mit tenni, maximum a kényelmünket lehet javítani, hogy ne kelljen messzire  menni a gyermekért, ne ébredjünk fel túlzottan.
 • Valamilyen nyugtalanító környezeti tényező akadályozza a nyugodt alvást a pihenés helyén. Nem megfelelő fekhely, nem megfelelő hőmérséklet, stb. Ha ezt megtaláljuk és a lehetőségeink szerint korrigáljuk, máris minden rendben.
 • A gyerek valamilyen stressz miatt ébred fel háromóránként. Egy kisgyerek például nagyon rá lehet hangolódva a szülőkre, elsősorban az anyára. Érezheti a legkisebb rezdülését is, és ha például az anya stresszel, a gyerekre is ráragad. Ez a stressz is lehet sokféle, például az anya olyan irányú aggodalma, hogy nem tudja elengedni a gyerekét, nagyon ragaszkodik hozzá, mert mondjuk a világot nagyon veszélyesnek tartja, ahol a gyermekeknek nem biztonságos önállóan létezni. Ez esetben a stressz okának felkutatásával és megfelelő oldásával >>> megtalálható az éjszakai nyugalom.

Az is lehet, hogy mindhárom ok fennáll. Akkor mindhármon változtatni kell, amivel javítani mindenképpen lehet lehet az állapoton, ezért nem érdemes panaszkodni. Mert a legtöbbször van jobb, a legtöbbször van valamilyen megoldás! És van természetes és életbarát is! Lehet, hogy elsőre nem fog sikerülni megtalálni az optimálisat, de minden egyes lépés közelebb fog hozzá vinni, amit megtettünk!

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük