Tériszony kialakulásának okai: ijesztő események (freeimages / mysterious-stairs-1228683)

Rettegtető – szédítő lépcső, fa, híd: tériszony kialakulásának okai

A sorozat előző részében (Létra, lift, viadukt… >>>) arról volt szó, hogy mit jelentenek a fóbiák, más néven szorongásos rohamok a tőlük szenvedő érintetteknek a szürke hétköznapi életben (általában jelentős akadályozottságot). Most azt fogjuk megnézni, hogy mik is a tériszony kialakulásának okai, a tériszony „lelki” okai. Meglepő módon általában:

Feldolgozatlan, feloldatlan múltbeli ijesztő események, mint „külső” okok…

Tériszony kialakulásának okai: ijesztő események (freeimages / mysterious-stairs-1228683)
Tériszony kialakulásának okai: ijesztő események (freeimages / mysterious-stairs-1228683)

… amik valahogyan kapcsolódnak a magassághoz. És ezek lehetnek:

  • Saját érzékszervekkel / bőrrel / sejtekkel átélt traumák. Például egy szerencsétlen pillanatban, odafigyelés nélkül, fáradtan mentünk fel a csigalépcsőre, rossz helyre léptünk és lecsúsztunk róla. Aztán, esetleg hiába nem lett nagy bajunk, utána már alapesetben előre félünk tőle, hogy újra felmenjünk. Mert „mi lett volna, ha…”, stb. De csak amíg a megfelelő, kíméletes módokon és hatékony módszerekkel fel nem dolgozzuk ezt az ijesztő eseményt, fel nem oldjuk ezt a túlzott félelmet. Továbbá amíg alaposan át nem gondoljuk, hogy mit lehetne változtatni a mozdulatainkon, hogy biztonságosabb tudjon lenni a lépcsőmászás…
  • A felmenőink ilyen jellegű problémái, amiket jobb híján, a természetes gyermeki működési módunkkal lemásoltunk a viselkedésükből, a rezdüléseikből, a tükörneuronjainkkal. Például a nagymamánk anno almaszüret közben kimerült volt, leesett az almafáról és nagyon megijedt. Azóta pedig minden „lemenőjébe” beleneveli a fára mászástól való általános kóros félelmet. Ahelyett, hogy feldolgozná, feloldaná ezt a traumáját, a leszármazottjait pedig megfelelően koncentrálni tudó állapotban történő mászásra, erős kapaszkodásra, biztonsági kötelek használatára és hasonlókra tanítaná. Aztán mi már nem is tudjuk, miért félünk a magasban indokolatlan módon. Illetve de, tudjuk. Mert ha elkezdünk a témára a megfelelő stresszoldó – agyalástalanító különleges Mesterpont masszázsos kezeléssel >>> dolgozni, akkor valószínűleg be fog villanni a lelki szemeink elé, hogy a nagymamánk tanított minket erre…
  • Esetleg a magassággal szembeni, köztudatban és a kollektív térűrben levő általános félelmek, amit mi is „lecsatornáztunk” az idegi-elektromos „antennáinkkal”.

Tériszony kialakulásának okai – belső ok: idegrendszeri elektromos zárlat, stresszreakció

Tériszony lelki okai: idegi-elektromos blokk (freeimages / optic-nerve-magnified-200x-2262285)
Tériszony lelki okai: idegi-elektromos blokk (freeimages / optic-nerve-magnified-200x-2262285)

Ha az emberi lény természetes elektro-anatómiáját és élettanát nézzük, van még az előbb leírt külső, traumatikus élménybeli okokon kívül egyfajta belső ok is a tériszonyra. Ez pedig az emberi lény azon önvédelmi működése, hogy a traumatikus emlék mondhatni „benne ragad” az idegrendszerünk elektromos működésében. Ráadásul tudat alatt aktiválódik, amint egy olyan élethelyzetbe kerülünk, ami a trauma körülményeire emlékeztet minket. Ekkor jönnek a vészjelző testi tünetek: a leizzadás, a szívdobogás és társaik. Ezek arra késztetnek minket, hogy a jövőben kerüljük el a balesetveszélyes szituációkat, amikben anno fájdalmat szenvedtünk el. Igen ám, de előfordul, hogy téves összeköttetés alakul ki az ok és az okozat között. Mert, ahogy egy ponttal feljebb érzékeltettem, alapvetően nem a lépcső és nem a fa volt az igazi hibás a történtekben, nem a lépcsőtől és a fától kell félni, hanem például a fáradtságtól, a szétszórtságtól. Ilyenkor érdemes valamit kezdeni a tudat alatti hibás kapcsolódással.

És, ahogy az EFT felfedezője és kialakítója, Gary Craig mondja:

„Minden negatív érzés oka a test energiarendszerében bekövetkezett egyensúlyfelbomlás.”

A továbbiakban szó lesz a tériszony feloldási, „leküzdési”, „legyőzési” lehetőségekről (egyszerű, kíméletes, gyors: az EFT >>>).

Folytatása következik!

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük