Stressz karácsony előtt: mindent egyedül megcsinálni és jól túltolni? Megfelelési kényszer (forrás: Facebook)

Stressz karácsony előtt: sokat akar a szarka, de nem bírja szusszal

Régóta kering egy nagyon tanulságos szemléltető kép a közösségi médiában. Kiválóan bemutatja, hogyan temethet el minket a tradicionális készülődés 21. századi túltolt őrülete és az ünnepi stressz karácsony előtt, húsvétkor és más hasonló alkalmakkor, ha nem vagyunk észnél. És a neten sajnos még mindig eléggé csak általános ünnepi stresszt enyhítő tippek találhatók. Pl. sétáljunk, lélegezzünk, igyunk vizet, ne menjünk bevásárlóközpontba, stb. Alig van igazi gyakorlatias, témára szabott ötlet.

Ezért nézzük meg az ünnepi stressz okát, a saját őket oldó praktikáimmal együtt – és szeretettel várom a továbbiakat is a hozzászólásokba. Mert a kép egy meglehetősen mártír, mazochista, önsanyargató, stresszes, szellemileg-lelkileg-testileg-környezetileg életellenes készülődési módot ábrázol. Pedig lehetséges máshogyan, sokkal lazábban, kíméletesebben és életbarátabban is készülődni…

Stressz karácsony előtt: mert fityiszt mutatunk a Természetnek

Stressz karácsony előtt: mindent egyedül megcsinálni és jól túltolni? Megfelelési kényszer (forrás: Facebook)
Stressz karácsony előtt: mindent egyedül megcsinálni és jól túltolni? Megfelelési kényszer (forrás: Facebook)

Az (emberi) Élet alapvetően kétfajta jellegű: aktív és passzív. Aktívak vagyunk, amikor dolgozunk, és passzívak, amikor pihenünk. Az aktivitással és a passzivitással töltött idő/minőség hosszú távon egymással legalább nagyjából harmóniában, egyensúlyban kell legyen. Mert különben megsérül a szellemi-lelki-testi-környezeti egyensúlyunk és rosszullétet teremtünk magunknak.

Életbarát esetben az aktuális aktivitásunk szintjét, a tevékenységünk jellegét igazítjuk a Természet ritmusához. Amikor az aktivitásunkhoz sok fény-, hő és mikro-elektromágneses energiát, bio életerőt kapunk a Természettől, a Naptól (azaz, nyáron), többet tudunk dolgozni. Amikor pedig kevés bio életerő jön (azaz, télen), valószínűleg kevesebb munka és több pihenés esik jól. A tél a hosszú éjszakák, a kevesebb bio életerő időszaka és a jól megérdemelt pihenés ideje (lenne), az előző, szorgalmas munkával időszak feldolgozása, és felkészülés a következőre. Ezért is alszanak téli álmot az állatok, nem(csak) a hideg miatt. Ehhez nekünk is jó lenne igazodni: télen, a legsötétebb 3 hónapban például csak napi 6-7 órát dolgozni, nyáron pedig akár 9-10-et.

És mi mit csinálunk a 21. században ezzel szemben? Fityiszt mutatunk a Természetnek és pont fordítva működünk: karácsony előtt bolondokházával, nyáron pedig láblógatással. Szerinted ez életbarát? Szerintem nem annyira. Ez a kevesebb bio életerő – nagyobb hajtás ellentéte jócskán okozhat ünnepi stresszt például karácsonykor. Tehát ahhoz, hogy ezt csökkentsük, elsősorban:

Jelszó: tegyük le a felesleget, szelektáljunk, passzivizálódjunk!

Azaz, főleg a téli ünnepeknél legyünk tekintettel a kisebb bio életerő szintünkre, kisebb munkavégző képességünkre. Passzivizáljuk magunkat egy kicsit, lazítsunk többet, amikor csak lehetséges. Mert lehet vigéckedni, de ennek hosszú távon sajnos megfizetjük az árát. Hogy mégis hogyan lehet lazítani?

Az élet egyensúlya: aktivitás és passzivitás is (forrás: Facebook)
Az élet egyensúlya: aktivitás és passzivitás is (forrás: Facebook)
  • Megfelelési kényszer oldással. Ismerjük a kútba ugrós mondást… Mindenféle ünnepekre is érdemes alkalmazni. Nem kell minden életellenes szokást átvenni, őrültséget leutánozni, amit a környezetünkben, a kultúránkban ünnepi készülődési (téboly) mintaként látunk. Ha mégis úgy gondoljuk, hogy nekünk, ha cigánygyerekek potyognak is az égből, akkor is muszáj mindenkinek, még a nemkedvelt bántalmazó személyeknek is a kedvében járnunk (mert ha nem felelünk meg nekik, akkor vasvilla lesz nálunk és vörösen fog izzani a szemünk, és öri-harival nem fognak velünk szóbaállni, és senki sem fog szeretni), akkor valószínűleg van némi megfelelési kényszerünk. Itt hatásos és kíméletes megfelelési kényszert enyhítő eszközökre és módszerekre lehet szükségünk (pl. stresszoldó – agyalástalanító különleges Mesterpont masszázsos kezelésekre >>> ). Ugyanis aki igazán elfogad és szeret, az úgy is elfogad és szeret, ha az ünnepeknél is kreatívan kíméljük magunkat.
  • Kompromisszum kereséssel, találással. Hogy a kecske is jóllakjon, és káposzta is megmaradjon, hogy mégis benne maradjunk a 21. században, egyszerűsítsünk, szelektáljunk, szervezzünk (ki) feladatokat, amit csak lehet!

(Természetesen más oka is lehet az ünnepi stressznek, de a 21. században a fenti a leggyakoribb.)

Folytatása következik!

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük