Szellemektől való félelem: komolyan vesszük (freeimages / spooky-1-1188975)

Szellemektől való félelem (fazmofóbia), gyerek stresszoldás házilag

Ez az írás egy novemberben, Halloween, Mindenszentek és Halottak napja után, az elmúlás éves természetes idejében íródik (újra), és most is aktuális… Egyszer régen egy ismerősöm ezzel kapcsolatosan mesélt egy érdekes esetet, ami egyik este történt náluk, és ide kívánkozik. Mert nem árt tudnunk, hogy otthon szülőként például mit tehetünk, hogy a gyerekeink biztonságban tudják magukat érezni, ha a szellemektől való félelem náluk is fennáll.

Szellemektől való félelem: komolyan vesszük (freeimages / spooky-1-1188975)
Szellemektől való félelem: komolyan vesszük (freeimages / spooky-1-1188975)

Az ismerősöm 2 éves nagyobbik gyereke valószínűleg látott valamit a sötétben, talán egy szellemet a lakásban… A pici egyik pillanatról a másikra elkezdett sírni: bámult az ablak felé és üvöltött. Hívta az édesapját, látszott rajta, hogy fél. A szülőket is kirázta a hideg, ők is érezték, hogy van ott valaki / valami. A kisgyerek csak az apja mellett tudott elaludni, később, amikor már megnyugodott.

Szellemektől való félelem: komolyan vesszük

Aki foglalkozott már kisgyerekekkel, az tudja, hogy a gyerekek egy részének, de némely érzékeny felnőttnek is nagyon jó a látása, hallása vagy egyéb érzékszerve. Vagy esetleg fáradt, labilisabb lelkiállapotban van, és ezáltal érzékelhet olyan dolgokat, amelyeket a többiek nem. Például szellemeket, testtel nem rendelkező lényeket, energiákat, vagy egyszerűen csak más emberek negatív szándékait, energiavámpír megnyilvánulásait… Azért, mert ezeket nem mindenki érzékeli, még nem jelenti azt, hogy nincsenek is. Nem szabad bolondnak nézni azt, akinél ilyen történik. Tehát elsőként is, mindenképpen vegyük komolyan! Ne mondjuk azt, hogy „ne félj, nincs ott semmi„, ne tagadjuk, ne bagatellizáljuk el! Nálunk a rokonságban is volt hasonló eset, amit meg tudtunk oldani, elmesélem, hogyan.

Gyerek stresszoldás: kezelni kell a fenyegetést

A gyerekeim egyik unokatestvére is szokott félni éjszaka, és sokszor nem tudott elaludni. A nagymamája az ÉFT módszerrel >>> kopogtatta őt a kis kezén. És azt is kitalálta neki, hogy képzeljen el egy hétfejű sárkányt maga mellé testőrnek, aki megvédi őt éjszaka is. Azután sokkal nyugodtabb lett a gyermek.

Hasonló elsősegélyes erősítő-stabilizáló módszer, amit vallásos szemléletben alkalmaznak, hogy Jézust hívják őrzőként éjszakára. De ezt csak akkor javaslom, ha Jézust vagy Istent mint fogalmat előtte a gyermek fejében nem kapcsolták össze a bűntudattal. Mert, ha például szoktak olyat mondani a szülők gyermeknek, mint amit nekem is mondtak gyerekkoromban, hogy: „Ha nem leszel jó, majd megver az Isten„, akkor a gyerek nem a védelmezőt fogja látni Jézusban és az Istenben, hanem a fenyegetőt, akitől félni kell. És ekkor aztán végképp nem lesz ősbizalmi kapaszkodója.

Gyermek szorongás oldása házilag: biztonságérzet megerősítése (freeimages / 3-ghosts-on-a-pumpkin-640931-m)
Gyermek szorongás oldása házilag: biztonságérzet megerősítése (freeimages / 3-ghosts-on-a-pumpkin-640931-m)

Gyermek szorongás oldása házilag: biztonságérzet megerősítése

Visszatérve a szellemektől való félelem (hivatalos nevén fazmofóbia, amilyen névvel már számítógépes játék is létezik) témára… Ha valamennyire kapcsolatban vagyunk a „túlvilággal”, az lehet az egyik leghatékonyabb, ha nagyon határozottan felszólítjuk a hívatlan vendéget a távozásra. De hogy ezt meg tudjuk tenni, el kell érnünk egy olyan stabil egyensúlyi szintre, amikor már nem félünk tőle, és esetleg humorizálni is tudunk rajta. Ehhez szükséges megalkotnunk a saját stabilitásunkat, általános egyensúlyunkat. Például azzal, hogy a hasonló, ijesztő emlékeink stresszelő hatását semlegesítjük például valamilyen stresszoldó – agyalástalanító különleges Mesterpont masszázzsal >>>.

És ha már ez a védelem megy, akár lehet a kezdetben ijesztő jövevénynek köszönni, lehet vele kommunikálni is. Hogy miért jött, mi a célja, mit szeretne nekünk mondani…

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük