Milyen sport illik hozzám teszt: hol van a súlypontom? (freeimages / reflection-1176445)

A testalkat és a mozgásformák: milyen sport illik hozzám teszt

Az egyik előző blogomban (Viszlát hiányállapot… >>>) szó volt arról, hogy az eszkimók mekkora fizikai aktivitásnak vannak kitéve a zord időjárási körülmények miatt. Továbbfűzve ezt, most kicsit a testmozgás fontosságáról írok. Mert bizony a mindennapi edzés elengedhetetlen. Nemcsak a stresszhormonok ledolgozásához, hanem az ép lélekhez, minden egyes sejtünk jó vérellátásához is szükséges. Viszont! Biztosan szoktuk időnként azt érezni, hogy hú de jó lenne valamit mozogni, de a kiválasztott mozgásformától (amit a barátaink végeznek, vagy éppen divatos) fáj minden porcikánk. Megnyugtatok mindenkit, valószínűleg nem vele van baj, hanem a kiválasztott fizikai aktivitás jellegével. Mert nem mindegy, hogy mit választunk – az ideális választáshoz szükséges némi reális önelfogadás és sport önismeret! Mindehhez pedig hozzátartozhat a milyen sport illik hozzám teszt.

Sport önismeret: kezeslábas ügyek (freeimages / landscape-1041530-m)
Sport önismeret: kezeslábas ügyek (freeimages / landscape-1041530-m)

Ugyanis vannak olyan tornák, amelyek nekünk valók, és vannak olyanok is, amik nem. Ha a testünk üzenetére hallgatunk, könnyebben meglelhetjük ezeket, és én is fogok most ehhez érdekességeket elárulni. Azt fogom most megvilágítani, hogy egyes nézetek szerint mitől függ az, hogy a mozgásforma, amit választunk magunknak, megfelel-e a testünk részére, vagy sem.

Milyen sport illik hozzám teszt: a súlypontunk helye egyéni!

Tudjuk-e, hogy a testünkben van egy súlypontunk?

És tudjuk-e azt, hogy milyen magasan van nálunk ez a súlypont a padlóhoz képest, és ennek milyen következménye van a számunkra?

Ez fontos! A súlypontunk padlóhoz arányított magasságát úgy tudjuk megállapítani, hogy a tükör elé állunk, és megnézzük, hogy mennyire hosszúak a lábaink a felsőtestünkhöz viszonyítva. Tehát, húzunk egy képzeletbeli vízszintes vonalat a szeméremcsontunknál, ahol a lábunk kezdődik, és szemügyre vesszük a vonal alatti részt és a vonal feletti részt.

Sport önismeret: kezeslábas ügyek

Milyen sport illik hozzám teszt: hol van a súlypontom? (freeimages / reflection-1176445)
Milyen sport illik hozzám teszt: hol van a súlypontom? (freeimages / reflection-1176445)
  • Ha a lábaink hosszabbak, mint a felsőtestünk, akkor a súlypontunk viszonylag magasan van. Ez azt eredményezheti, hogy állva könnyebben kibillenünk az egyensúlyunkból. Ezért valószínűleg szívesen üldögélünk (és a testarányaink alapján befelé forduló emberek is vagyunk). Nem nekünk való a hosszabb álló munka sem. Ebből kifolyólag inkább az olyan fizikai mozgásformák valók nekünk, amiket ülve lehet végezni: fekvő gimnasztika, úszás, kajakozás…
  • Ha azonban a felsőtestünk hosszabb, mint a lábunk, akkor a súlypontunk viszonylag alacsonyan van. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy nem tudunk sokáig ülő helyzetben megmaradni. Szükségünk van a nyüzsgésre. A hosszú ülést büntetésnek éljük meg. A testalkatunk alapján inkább kifelé forduló emberek vagyunk. Olyan fizikai mozgásformák valók nekünk, amiket állva lehet végezni: séta, tánc, teniszezés, csapatjáték.
  • Ha nagyjából egyenlő hosszú a felsőtestünk és a lábunk (én például ilyen vagyok), akkor pedig célszerű mindkét mozgásformába belekóstolni. Az ülve és az állva végezhető fizikai aktivitásba is.

Milyen testalkat típus vagy, és milyen jellegű mozgásformák esnek jól?

Ha szeretnél még erről és hasonló témákról beszélgetni és többet megtudni, amiket jól használhatsz a mindennapjaid során, várlak szeretettel Tervszerű Megelőző Életkarbantartó (TMEK) megbeszélésre akár online is >>>

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük