Maximalizmus kezelése: akarj békét! (freeimages / combat-helmet-and-ammo-case-847518-m)

Tökéletes akarsz lenni, vagy boldog? Maximalizmus kezelése

Ez egy régebbi cikk, újabb köntösben, és még mindig aktuális… Akkor készült, amikor olyan jelzéseket adott nekem az élet, hogy erről kell írnom. Mármint a tökéletességre való törekvésről, és hogy hogyan lehetséges a túlzott maximalizmus kezelése…

Az egyik ok, amiért ezt a témát elővettem, egy régi hozzászólás volt egy blogomhoz; ami egy fontos ügyre, stresszelő egészségtelen nézetre hívta fel vele a figyelmemet. Idézem az idevágó részeket:

Farkas(törvényű világ) és maximalizmus kezelése (freeimages / lord-byron-2-1309505-m)
Farkas(törvényű világ) és maximalizmus kezelése (freeimages / lord-byron-2-1309505-m)

„Nekem is vannak „romboló” szüleim, amiért én is zsigerből utáltam őket! Közben született nekem is egy lányom, és rájöttem, hogy a „káka keresés” egyáltalán nem ellenem szólt. És most biztosan megkövezel, de én is keresem a hibákat, és próbálom kijavítani őket, MERT EZ A LÁNYOM ÉRDEKE!!! Mert ebben a farkas törvényű világban egyre jobbnak és jobbnak kell lenni, mert ha nem, eltaposnak, félre állítanak.”

A másik ok pedig az, hogy anno nem sikerült elsőre tökéletes minőségű oktatóvideókat készítenem az egyik online tréningemhez. A jelentkezők jelezték, hogy valami folyamatos (idegesítő) pityogás megy a kisfilm alatt. Az akkori gépemen nem volt valami jó a hang, így arra gyanakodtam, hogy talán behallatszik az időkapcsoló halk kerregése a felvételbe, és nem hallottam meg. Megtettem, ami tőlem telt: a Windows újratelepítése után derült ki, hogy valószínűleg a webkamera sajátossága volt a kerregés, mert az azelőtti videóimban is hallatszódott ilyen. Ennél fogva, azt gondoltam, hogy ha sokakat zavar ez a jelenség, akkor szerezni fogok egy másik webkamerát, és újra fel fogom venni az oktatóvideókat. De ha így is meg lehet tanulni a lényeget, akkor lehet, hogy el fogom fogadni, hogy nem vagyok egy Koltai Lajos, és egyelőre tökéletlen, de a célnak megfelelő videókat tudtam csak előállítani.

Hogy miért mondom ezt?

Maximalizmus kezelése: szeretettel dolgozni

Az egészségtelen és túlzott maximalizmus, a kóros tökéletességre való törekvés rengeteg stresszel, szorongással és görcsöléssel jár. Ezért elárulok egy titkot… A „farkastörvényű(-nek érzett) világ” nem szeretik a túlzott tökéletességre törekvő, másokon folyamatosan csak a hibákat kereső és meglátó embereket. Nem őket hagyják érvényesülni. Hanem azokat részesítik előnyben, akik boldogok, szeretettel dolgoznak és „ELÉG JÓK„. Természetesen szükség van a hibák kijavítására is, de nem ezen van a hangsúly, és a hibák kijavításának a „hogyanja” is nagyon fontos.

Viszlát tökéletesség, agyő maximalizmus!

Minden, amit elvégzünk, az „elég jó” legyen, annál egy kicsivel jobb, illetve a CÉLNAK MEGFELELJEN. Mert ha túl jók akarunk lenni, az egyenes út a HALOGATÁSHOZ, hogy el sem kezdjük csinálni a feladatot… Az egyik, általam leginkább tisztelt és legmesszebbre jutó mentoromtól azt tanultam, hogy (a számítógép nyelvén megfogalmazva), hogy „Nem pixelezgetünk!”. Azaz, a képernyőn nem rakosgatunk egy képet két pixellel arrébb, aztán egy pixellel vissza. Mert az időrabló tényező, és fontosabb dolgoktól veszi el a kapacitásunkat. Természetesen vannak olyan munkák, ahol a nanomilliméteres pontosság rendkívül fontos (pl. sebészeknél). De nem kell például hétfogásos vacsora, ha elég a kétfogásos is (nem mellesleg valószínűleg egészségesebb is…). És attól még nem kell háromszor felmosni a konyhát, hogy felmosás után találtunk egy porszemet, mert az mindig lesz… A kevesebb néha több!

Szintén figyelembe kell venni azt, hogy ISMÉTLÉS A TUDÁS ANYJA. Egy rutin képesség kialakulása, hogy precízen tudjunk dolgozni, általában némi időigénnyel és sok gyakorlással jár együtt! Ezért, ha ráadásul még azonnal is akarjuk a tökéletességet, na az végképp kiborító tud lenni.

Maximalizmus kezelése: akarj békét! (freeimages / combat-helmet-and-ammo-case-847518-m)
Maximalizmus kezelése: akarj békét! (freeimages / combat-helmet-and-ammo-case-847518-m)

Természetesen emberfüggő az is, hogy ki mit vár el tőlünk munka gyanánt. De ez csak akkor fontos, ha fizetnek azért, hogy dolgozzunk. Ekkor célszerű megkérdezni, hogy az illető mire is gondol, mit szeretne Tőlünk, mik az elvárásai… És a munkaigényesebb, nagyobb eredménnyel járó feladatokért természetesen több pénzt kell kérni! Például (varrási munka) egy nadrág derekának szűkítésére van olcsóbb és drágább megoldás is. Utóbbinál a nadrág egész derekát szét kell szedni, de az eredmény sokkal szebb lesz. Otthon hordott és munkásnadrágnál nem követelmény, hogy szép legyen, viszont egy elegáns színházi darabnál már igen!

Maximalizmus kezelése: akarjunk békét!

Ha még mindig nem sikerült volna a lényeget megvilágítanom, elárulom azt is, hogy a II. világháború kitörésének oka is többek között a torz tökéletességre való törekvés volt! Igen, jól olvastad. A poroszos nevelésben (brutálisan, verésekkel) tökéletesen engedelmesre nevelt gyerekek katonaként tökéletesen engedelmesek voltak. Sajnos, Hitlernek is, akit szintén így neveltek!

Na, akarsz még tökéletes lenni? 🙂

Ha igen, lehet, hogy hasznos lesz néhány stresszoldó – „agyalástalanító” különleges Mesterpont masszázsos kezelés

Titi_Suzi A cikk írója és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én feszültségeimet is segítettek, segítenek oldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akadnak stresszreakciós nehézségeid a mindennapokban, és eleged van belőlük, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk rajtuk dolgozni, hogy Neked is sikerüljön lazábban kezelni és megoldani a nehéz élethelyzeteidet, feszültségeidet!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük