Vezetés félelem leküzdése a tanulási folyamat szakaszainak tudatosításával (freeimages / vw-gearshift-1450211)

Vezetési félelem leküzdése: tanulási fokozatok lépésről lépésre

(A sorozat 5. része) Mint már írtam az autóvezetés önbizalomnál >>>, a vezetésnél sokféle (izom)mozgást, szemet, kezet, lábat kell összehangolnunk. Ehhez a megfelelő idegi kapcsolatainknak, beidegződéseknek, mozgásmintáknak először ki kell alakulnia. Ezen idegi kapcsolatok kialakulása egy TANULÁSI FOLYAMAT, SZAKASZOK eredménye, aminél (is) teljesen TERMÉSZETES dolog a kezdeti ügyetlenkedés. Erre sajnos nem sok oktató hívja fel külön a figyelmet… Pedig közhely, de minden kezdet nehéz tud lenni – tényleg! A kezdeti nehézségek szükségszerűségének tudatosítása egy kulcs lehet a vezetési félelem leküzdése felé vezető úton.

Indokolatlan félelmekre, fóbiákra, az autóvezetési félelemre is érvényes, hogy a mélyebb részeit a tudattalanban lehet kitisztítani megfelelő stresszoldó – „agyalástalanító” különleges Mesterpont masszázsos kezeléssel >>>. Viszont a felszínesebb részeit már tudatos szinten is tudjuk csökkenteni. Ez utóbbinál az egyik módszer az lehet, ha megismerjük, hogy hogyan, milyen lépésekben alakul ki egy bármilyen, például autóvezetési készség, automatikusan működő beidegződés az emberi lényben.

Vezetési félelem leküzdése: kezdjük (újra) az alapoktól a (mozgás)tanulást!

Minden mozgásfajta, az autóvezetés tanulási folyamata is 3 lépésből áll.

1. KEZDŐ. A feladat ismertetése és a megértés, avagy, a durva koordinációs (kognitív) fázis.

Vezetés félelem leküzdése a tanulási folyamat szakaszainak tudatosításával (freeimages / vw-gearshift-1450211)
Vezetés félelem leküzdése a tanulási folyamat szakaszainak tudatosításával (freeimages / vw-gearshift-1450211)

Ennek során az oktató több érzékszerv (szem, fül, …) bevonásával tudatja a tanítvánnyal, hogy mit kell megtanulnia, elsajátítania. Tehát például vizuálisan megmutatja, szóban elmagyarázza neki a mozdulatsort (így nyomom le a bal lábammal a tengelykapcsoló pedált, és így teszem be a jobb kezemmel egyes sebességbe az autót, …), és így tovább. Ekkor a tanítvány ismerkedik a feladattal, próbálkozik végrehajtani azt, de először általában csak ügyetlenül sikerül. Hiszen még hiányzik a hozzá kialakított automata mozdulatsor beidegződése. (Ha súlyos autóvezetés fóbiánk van, már ennél a lépésnél vagy előtte elakadunk, így neki se állunk jogosítványt szerezni).

2. HALADÓ. A megszokott helyzetben történő mozdulatsor ismétlések, sok-sok gyakorlás: ez a finom koordinációs (asszociatív) fázis. A vezetési félelem leküzdése szempontjából kulcsfontosságú!

Autóvezetésnél például közlekedési szituációk újra és újra és újra végigjátszása a rutinpályán: szlalomozás, y tolatás, stb. Nagyon kényelmetlen, kellemetlen, frusztráló és fárasztó időszak tud lenni, mintha zabszem lenne a hátsónkban. Itt még nagyon oda kell figyelni kell arra, amit csinálunk. A rajta való túljutáshoz szükséges a TÜRELEM, a kitartás, a nagy szorgalom és aktivitás, némi játékos próbálkozási hajlandóság és KUDARCTŰRÉS. Ekkor ügyetlenkedünk sokat, ekkor javítgatjuk ki a hibákat (később a berögzült hibás mozdulatokat már nehezebb lesz kijavítani…). Lépésről lépésre kialakulnak a gördülékeny autóvezetéshez szükséges automata mozdulatsor beidegződések. A végén már nem is lesz szükséges odafigyelni a mozdulatainkra, mert az izmaink megszokják a teendőiket, így tudunk majd a forgalomra koncentrálni. (Ha megszerezzük a jogosítványt, de nem folytatjuk a vezetést, ennél a szakasznál akadunk el.)

3. PROFI. Nehezített helyzetben történő mozdulatsor ismétlések, további gyakorlás, a végső (autonóm) fázis.

Forgalomban ezer kilométerek levezetése És még ebben is vannak fokozatok: néptelen környék, falusi környezet, főút, autópálya, belváros, … Itt már magas szinten kialakultak a tevékenység végzéséhez szükséges idegi kapcsolatok; berögzültek a szemünkbe, a karjainkba és a lábainkba a szükséges mozdulatsorok. Mondhatni együtt rezdülünk az autóval, és akár szokatlan helyeken, például sűrű forgalmú belvárosban is elboldogulunk.

Folytatása következik.

Titi_Suzi A cikk szerzője és a weboldal gazdája:
Szeretettel üdvözöllek! Szalkainé Tóth Tímea vagyok, hívj te is Titinek, ha gondolod.
Minimálmasszőr – addiktológus természetgyógyászként olyan, a köztudatban még kevésbé ismert stresszoldó – „agyalástalanító”, egyfajta „embervillamossági szerelő” eszközökkel és módszerekkel dolgozok, amik az én autóvezetés pánikomat, feszültségeimet is segítettek feloldani. Rólam itt >>> olvashatsz bővebben.

Ha Neked is akad stresszreakciós nehézséged az autóvezetéssel, és eleged van belőle, keress meg az Elérhetőségeknél >>> megadott helyeken, várlak szeretettel! Akár online is tudunk a blokkjaiddal foglalkozni, hogy megoldódjanak, és Te is átess a ló másik oldalára, és sikerüljön jól begyakorolni és megszeretni az autóvezetést, ahogy velem is történt!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük